Predstavljene knjige „Osmanisti BiH I-II“

Datum obavijesti: 02.07.2021.

U nastavku predstavljanja izdavačkih i suizdavačkih projekata Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti na Mostarskom ljetu 2021. , u četvrtak navečer (01.07.2021. godine), u Centru za kulturu Mostar, razgovarano je o  knjigama prod.dr. Enesa Pelidije „Osmanisti BiH I-II“. U djelu "Osmanisti Bosne i Hercegovine I-II", autor prof. dr. Enes Pelidija, predstavio je osnovne biografske i bibliografske podatke o osmanistima čiji su radovi važni za dalje istraživanje povijesti Bosne i Hercegovine u osmanskom razdoblju.

"Kao profesor osmanskog perioda primijetio sam da u BiH ne postoje na jednom mjestu osmanisti, zbog čega sam osobno prije dvadesetak godina započeo ovu priču. Do sada sam obradio 82 povijesnih osoba od druge polovice 15. stoljeća do najnovijeg doba. Trenutno radim na pripremi treće knjige koja će zaokružiti priču o osmanistima BiH", istaknuo je Pelidija.

Jedan od promotora prof.dr. Faruk Taslidža naglasio je kako je Pelidija u svojim knjigama objedinio bosanskohercegovačke osmaniste, koji su cijeli svoj život posvetili povijesti BiH.

"Knjiga ima dva toma. Prvi obuhvaća period do 1945. godine i u njoj je obrađeno jedanaest autora. U drugoj, koja obuhvaća period od II. svjetskog rata do 20. stoljeća obrađeno je dvadeset pet osmanista. To su velika imena poput Safet-beg Bašagića, Vladimira Ćorovića, Hazima Šabanovića. Profesor Pelidija je sagledao njihov cjelokupni naučni opus i doprinos u razvoju osmanistike i historiografije. Na taj način je popunjena jedna naučna praznina. Studenti će zahvaljujući ovim izdanjima imati znatno kvalitetniju nastavu", istaknuo je Taslidža.  

Doc. dr. Adis Zilić, također jedan od promotora, naglasio je da je ovakvo djelo nedostajalo u historiografskoj literaturi BiH.

"Dvije knjige profesora Pelidije obuhvaćaju najznačajnije osobe koje su se bavile osmanskim periodom u historiji BiH i s te strane su jedno pionirsko djelo u bh. historiografiji", istaknuo je Zilić.

Izdavač obje Pelidijine knjige je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti. Enes Pelidija je prvu knjigu o osmanistima Bosne i Hercegovine objavio 2019. godine, a drugu u aprilu/travnju ove godine.

U sklopu Mostarskog ljeta, Ministarstvo planira održati još jedan program, i to u utorak, 03.08.2021. godine, s početkom u 20:30 sati, a bit će predstavljena knjiga „Bibliografija medicinskih djela u SR BiH do 1895. godine“ prof.dr. Ajnije Omanić i mr.ph. Samuela Elazara.

O knjizi i zdravstvenim prilikama na području BiH u prošlosti govorit će: prof.dr. Ajnija Omanić, prof.dr. Arif Smajkić, prof.dr. Zarema Obradović i prim.dr. Fahrudin Kulenović. Moderator promocije je dr.sc. Goran Karanović, a o ovaj događaj će biti održan u Centru za kulturu Mostar (Ul. Rade Bitange 13).

Galerija