Branković: Jedino ulaganje u nauku može omogućiti gospodarski razvoj

Datum obavijesti: 11/12/2020

U povodu Dana nauke/znanosti, predstavnici Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti, te Nastavničkog fakulteta i Asocijacije studenata Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru i Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru položili su u petak, 11.12.2020. godine, cvijeće ispred spomenika istraživača i laureata Nobelove nagrade Vladimira Preloga u mostarskom Parku nobelovaca.

Pomoćnik ministra za nauku i tehnologije u Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke/znanosti Jasmin Branković istaknuo je tom prigodom kako jedino ulaganje u nauku, kada govorimo o bilo kojoj zemlji, može da omogući ekonomski i gospodarski razvoj.

Takvoga razvoja nema i nikada ga nije bilo bez naučno- tehnološkoga, a opet da bi imali tu rezultate moramo daleko povećati ulaganje u ovo područje na način kako je BiH činila do ovoga rata. To je jedina formula i jedini put da ova zemlja doživi blagostanje i njezini građani prosperitet, ali i zaustavi odlazak, prvenstveno mladih ljudi iz ove zemlje“, kazao je tom prigodom Branković.

Dodao je kako se ovaj dan u Federaciji BiH obilježava i s ciljem popularizacije nauke i naučno-istraživačkog rada u javnosti, a posebno među učenicima i studentima.

Ovom svečanom događaju u povodu Dana nauke/znanosti u Federaciji BiH, koji se obilježava 12. decembra/prosinca u znak sjećanja na dan kada je 1975. godine Vladimiru Prelogu uručena Nobelova nagrada, prisustvovao je počasni predsjednik Matice hrvatske Mostar akademik Josip Muselimović, dopredsjednik Hrvatskoga kulturnoga društva "Napredak“ Miroslav Landeka te načelnik Odjela društvenih djelatnosti Grada Mostara Božo Ćorić.

Upravo su HKD Napredak, Matica hrvatska Mostar i Grad Mostar omogućili postavljenje spomenika dvojici nobelovaca –Vladimiru Prelogu i Ivi Andriću prije osam godina te otvorili Park nobelovaca.

Vladimir Prelog rođen je u Sarajevu 1906. godine gdje je živio do 1915. godine. Osnovnu i srednju školu završio je u Zagrebu, a diplomu inženjera hemije stekao je 1928. na Tehničkoj visokoj školi u Pragu, gdje je 1929. i doktorirao.

Od 1935. do 1942. godine radio je na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, nakon čega je prihvatio poziv nobelovca Lavoslava Ružičke i otišao u Zurich, na Saveznu tehničku školu (ETH), gdje je od 1942. bio privatni docent, od 1947. izvanredni, a od 1950. redoviti profesor organske hemije. 1957., nakon odlaska Ružičke u mirovinu, preuzeo je predstojništvo Laboratorija za organsku hemiju (1957–65).

Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja za svoj znanstveni rad, a kruna je Nobelova nagrada za hemiju, za istraživanja stereokemije organskih molekula i reakcija, koju je 1975. podijelio s britanskim znanstvenikom J. W. Cornforthom.

Umro je u Zurichu 1998. godine. 

https://www.hkdnapredak.com/nobelovac-vladimir-prelog-stipendist-hkd-napretka/

Galerija