Recentna izdanja za univerzitetske biblioteke u FBiH

Datum obavijesti: 28/10/2020

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti i ove će godine svim javnim univerzitetskim bibliotekama u Federaciji BiH dodijeliti značajan broj recentnih izdanja naučne i stručne literature, a s ciljem poboljšanja bibliotečkog fonda javnih visokoškolskih ustanova u FBiH.

Međutim, zbog aktuelne epidemiološke situacije izostat će tradicionalna svečanost, a knjige će biti distribuirane putem Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH.

Početak distribucije bit će ozvaničen u četvrtak, 29.10.2020. godine, u NUB-u BiH, prilikom obilježavanje 75 godina postojanja i rada ove prepoznatljive institucije kulture, obrazovanja i nauke u zemlji i inostranstvu.

Javnim univerzitetskim bibliotekama u FBiH ove će godine biti dodijeljeno ukupno 895 primjerka, odnosno 115 naslova enciklopedijske, naučne i visokoškolske literature i časopisa.

Posebno nam je drago što i u ovoj godini punoj izazova i promjena izazvanih pandemijom COVID-19 imamo priliku podržati biblioteke visokoškolskih institucija, akademsku zajednicu i naše studente kao krajnje korisnike. Ali, i održati partnerstvo i saradnju sa bibliotekama, odnosno javnim visokoškolskim i naučnim ustanovama u FBiH koje traje od 2007. godine kroz programe podrške otkupa novije literature i dodjele knjiga.

Inače, ovim Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti počinje i s obilježavanjem Dana nauke/znanosti u Federaciji BiH (12. decembra/prosinca).

Tako je, između ostalog, u povodu Dana nauke u FBIH, planirana i dodjela šest novčanih nagrada studentima – korisnicima usluga univerzitetskih biblioteka (jedna po biblioteci), a koji su u prethodnoj akademskoj godini najviše koristili knjiženi fond i druge usluge ovih biblioteka.