Svjetski dan nastavnika – 5. oktobra/listopada

Datum obavijesti: 05/10/2020

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti čestita svim zaposlenicima – radnicima u odgojno-obrazovnom procesu Svjetski dan nastavnika - 5. oktobra / listopada.

Drage učiteljice i učitelji, nastavnice i nastavnici, profesorice i profesori, želimo Vam sretan Svjetski dan nastavnika. Biti prosvjetni radnik i odgajatelj nije nimalo jednostavno, jer je, uz stručnost i obrazovanje, potrebno i mnogo ljubavi i razumijevanja, senzibiliteta i želje. Posebno u ovim trenutnim epidemiološkim okolnostima, u kojim Vaša uloga u organiziranju i provođenju nastavnog procesa još više dobiva na značaju. Želimo Vam mnogo sreće i uspjeha u Vašem plemenitom i odgovornom radu, u ovoj nimalo običnoj godini, u kojoj je i nastava organizirana u izmijenjenim okolnostima i posebnim uvjetima.

Inače, Svjetski dan nastavnika proglasio je UNESCO u spomen na dan kada je potpisana Preporuka o statusu nastavnika. Slavi ga preko 100 zemalja svijeta 5. oktobra / listopada svake godine.

Prema UNESCO-u, ovaj dan je prilika da se pokaže kako je rad nastavnika prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva te da se kao takav i cijeni. Ovaj dan također je dobra prilika da se interes javnost usmjeri na ulogu nastavnika širom svijeta i na njihovu važnost u društvu.