UNESCO – Izvještaj o globalnom praćenju obrazovanja za 2020. godinu

Datum obavijesti: 06/07/2020

Ministarstvo civilnih poslova BiH je obavijestilo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke da je UNESCO objavio Izvještaj o globalnom praćenju obrazovanja za 2020. godinu (GEM izvještaj).

Ovo je četvrti po redu UNESCO-ov izvještaj o globalnom praćenju obrazovanja, a isti ocjenjuje napredak u postizanju ciljeva održivog razvoja (SDG 4), i o obrazovanju u okviru drugih ciljeva održivog razvoja (SDG).

GEM izvještaj za 2020. godinu identifikuje prakse upravljanja i finansija, nastavne programe, udžbenike i ocjenjivanje, obrazovanje nastavnika, školsku infrastrukturu i odnose sa učenicima, roditeljima i zajednicama koji mogu unaprijediti proces uključivanja u obrazovanje.

Pored navedenog, pokrenuta je nova web stranica zajedno sa GEM izvještajem za 2020. godinu, PEER (Education-profiles.org), koja ima za cilj podržati praćenje zakona i politika u obrazovanju. Navedena web stranica pruža sistematske, sveobuhvatne informacije o zakonima i politikama za sve zemlje u svijetu. To je treći u nizu mrežnih alata prema GEM izvještaju za praćenje i poređenje napretka zemalja prema SDG-u 4, zajedno sa SCOPE (Education-progress.org) i WIDE (Education-Inequalities.org).

Više informacija o Izvještaju o globalnom praćenju obrazovanja (GEM) za 2020. mogu se pronaći na sljedećoj web stranici: https://en.unesco.org/gem-report/report/2020/inclusion