UNESCO Međunarodne nagrade za pismenost za 2020. godinu

Datum obavijesti: 29/05/2020

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke zaprimilo je od Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine obavijest da je Državna komisija za saradnju BiH sa UNESCO-om proslijedila poziv UNESCO-a za Međunarodne nagrade za pismenost za 2020. godinu. Ovogodišnja tema je „Podučavanje i učenje pismenosti: Uloga edukatora i mijenjanje pedagogija“. Nagrade su: dvije UNESCO Kralj Sejong nagrade za pismenost koje osigurava Republika Koreja i tri UNESCO Konfučije nagrade za pismenost koje osigurava Narodna Republika Kina.

Nominirani prijedlozi trebaju biti u vezi sa ovogodišnjom temom, kao i posebnim tematskim vizijama za svaku nagradu. Za UNESCO Kralj Sejong nagrade za pismenost to je „razvoj i upotreba obrazovanja i obuke za pismenost na maternjem jeziku“, a za UNESCO Konfučije nagrade za pismenost „pismenost za odrasle koji žive u ruralnim područjima i mlade van školskog sistema, posebno žene i djevojke“.

Na konkurs se mogu prijaviti:

  • Institucije, organizacije i pojedinci koji promoviraju pismenost putem efektivnih i inovativnih projekata ili programa;
  • Programi ili projekti koji imaju dokaz inovativnog rada u području pismenosti u periodu od najmanje tri godine;
  • Programi/projekti koji nisu dobili UNESCO Međunarodnu nagradu za pismenost u zadnjih pet godina.

Rok za prijavu je 28. juni 2020. godine putem online platforme. Da bi pristupili platformi, aplikanti trebaju podnijeti zahtjev putem linka www.unesco.org/ilp/account .

Detaljne informacije za podnošenje aplikacija dostupne su na linku: https://en.unesco.org/themes/literacy/prizes/guidelines .

Sve aplikacije prijavljene putem online platforme bit će proslijeđene Državnoj komisiji za saradnju BiH sa UNESCO-om na dalje postupanje.