ECML – Digitalna pismenost za učenje i podučavanje jezika (e-lang)

Datum obavijesti: 12/05/2020

Ministarstvo civilnih poslova BiH obavijestilo je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke da je Evropski centar za moderne jezike (ECML) za projekat „Digitalna pismenost za učenje i podučavanje jezika“ („Digital literacy for the teaching and learning of languages“) izradilo web stranicu www.ecml.at/elang .

Navedena web stranica je dostupna na engleskom i francuskom jeziku, a sadrži širok spektar informacija za nastavnike jezika, ali i za one koji se bave istraživačkim radom u ovoj oblasti. Cilj je da se kroz dostupne sadržaje nastavnicima omogući da pomognu učenicima da nezavisno koriste jezik i da budu digitalno obrazovani građani.

Fokusirajući se na zadatke „iz stvarnog života“, e-lang pristup ističe važnost društvene interakcije u komunikaciji i djelovanju. Nastavnici imaju mogućnost da istražuju i da se upoznaju sa ovim pristupom korištenjem:

  • Didaktičkog okvira predstavljenog u publikaciji Prema društveno-interaktivnom pristupu za unapređenje nezavisnosti u učenju i korištenju jezika (Towards a socio-interactional approach to foster autonomy in language learners and users) i
  • Platforme za e-obuku (e-training Moodle platform).

Pored navedenog, na web stranici je dostupan i vodič za one koji žele organizirati obuke za specifične grupe nastavnika.