Ministrica Dilberović primila uspješne bugojanske matematičare

Datum obavijesti: 27/12/2019

Federalna ministrica obrazovanja i nauke/znanosti prof.dr. Elvira Dilberović primila je u četvrtak, 26.12.2019. godine, u prostorijama Ministarstva, u Mostaru, učenike Srednje tehničke škole Bugojno Ahmeda Trkića i Amela Ridžala, koji su od septembra do decembra ove godine sudjelovali na Međunarodnom matematičkom takmičenju IYMC (International Youth Math Challenge). U njihovoj pratnji bile su i profesorice Šeherzada Bajrović i Dženana Bevrnja te direktor Škole Nihad Šupić.

Ministrica Dilberović čestitala je učenicima uspješno sudjelovanje i ostvarene rezultate na ovom takmičenju koje omogućuje učenicima srednjih škola i studentima širom svijeta da pokažu svoje matematičke vještine i sposobnosti, kao i svoju kreativnost u načinu rješavanja matematičkih problema.

Uz to, ove učenike 3.razreda bugojanske Elektrotehničke škole Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti prigodno je i novčano nagradilo.

Ovi uspjesi su rezultat predanog i kontinuiranog rada i učenika i profesora. Zapaženi rezultati su nas obradovali te smo odlučili na ovaj način i da ih promoviramo i nagradimo. Neka ovi svijetli primjeri budu uzor i motiv drugim učenicima i profesorima“, istaknula je ovim povodom ministrica Dilberović.

Inače, na spomenutom takmičenju učenici Ahmed Trkić i Amel Ridžal uspješno su savladali sve kvalifikacijske runde i plasirali se u finale, u kojem je Amel osvojio bronzu, dok je Ahmed nagrađen posebnim certifikatom kao najbolji sudionik iz regije Evropa (Njemačka, Austrija, Švicarska, Rusija...).

Galerija