Dan nauke/znanosti u FBiH - 12.decembar/prosinac

Datum obavijesti: 13/12/2019

U četvrtak, 12.decembra/prosinca, po prvi put u Federaciji Bosne i Hercegovine, obilježen je Dan nauke/znanosti, i to u znak sjećanja na dan kada je 1975. godine Vladimiru Prelogu uručena Nobelova nagrada za hemiju, te u znak pijeteta prema ovom eminentnom bosanskohercegovačkom naučniku.

U povodu obilježavanja Dana nauke/znanosti u FBiH, u mostarskom Parku nobelovaca položeno je cvijeće kod spomenika V.Prelogu, a u organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti održan je i svečani prijem.

Federalna ministrica obrazovanja i nauke/znanosti prof.dr. Elvira Dilberović, u ime ovog Ministarstva i svoje osobno ime, čestitala je akademskoj i naučnoj zajednici Dan nauke/znanosti u FBiH – 12.decembra/prosinca, istaknuvši opredijeljenost Ministarstva da kontinuirano podržava razvoj nauke te naučno-istraživačke i istraživačko-razvojne djelatnosti u Federaciji BiH, kao i njihovo dalje unapređenje i afirmiranje.

„Imajući u vidu ukupni naučni angažman Vladimira Preloga i njegovu stalnu borbu za afirmaciju i dignitet nauke, te činjenicu da nismo imali datum na koji bi se simbolično obilježavao doprinos bh. naučnika uopće, pokrenuli smo inicijativu da se 12. decembar/prosinac proglasi Danom nauke u Federaciji Bosne i Hercegovine, što je Federalna vlada i prihvatila“, podsjetila je federalna ministrica obrazovanja i nauke/znanosti prof.dr. Elvira Dilberović, te dodala da će se ovaj dan obilježavati i s ciljem populariziranja nauke i naučno-istraživačkog rada u javnosti, a posebno među učenicima i studentima.

Također, Ministarstvo je, putem nadležnih kantonalnih ministarstava obrazovanja, preporučilo i svim osnovnim i srednjim školama te visokoškolskim ustanovama u FBiH da, na Dan nauke/znanosti – 12.decembra/prosinca, dio nastave posvete nobelovcu Vladimiru Prelogu te, uopće, značaju nauke.

Inače, inicijativu Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti o proglašenju 12. decembra/prosinca Danom nauke/znanosti u Federaciji Bosne i Hercegovine prihvatila je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na svojoj 200.sjednici, održanoj 22.11.2019. godine, u Sarajevu.

Galerija