Finansijska pomoć za saniranje posljedica požara na bužimskoj osnovnoj školi

Datum obavijesti: 12/12/2019

Federalna ministrica obrazovanja i nauke/znanosti prof.dr. Elvira Dilberović i načelnik općine Bužim Mersudin Nanić potpisali su u četvrtak, 12.12.2019. godine, u Mostaru, Ugovor o finansijskoj pomoći za saniranje posljedica požara na Osnovnoj školi „Mirsad Salkić-Čava“ u Bužimu. Vrijednost potpisanog ugovora je 100.000,00 KM.

Prije mjesec dana ovu je osnovnu školu zahvatio požar kojega su uzrokovale neispravne instalacije, pri čemu je uništena krovna konstrukcija i pričinjena materijalna šteta kako u holu škole tako i u učionicama, a izgorio je i dio dokumentacije u školi.

Ministarstvo je odmah reagiralo, nakon čega je Federalna vlada žurno i odobrila navedeni iznos za saniranje posljedica požara na bužimskoj osnovnoj školi. Vjerujem da će i sanacioni radovi teći po planu i da će prostori škole što skorije ponovno biti spremni za učenike i nastavni proces. Na prvom mjestu su nam sigurnost djece i njihovo zdravlje, uz osiguranje kvalitetnih i odgovarajućih uvjeta za učenje i rad“, istaknula je federalna ministrica obrazovanja i nauke/znanosti prof.dr. Elvira Dilberović.

Načelnik općine Bužim Mersudin Nanić ovom prilikom je istaknuo: „Zadovoljstvo mi je što je upućenu inicijativu Vlada FBiH prepoznala kao prioritetnu i navedeni iznos odobrila za našu školu. Zahvaljujem se što su uradili sve da se brzo osiguraju tražena sredstva. Također, pozivam i Vladu USK-a da slijedi ovaj primjer te obećani iznos od 70.000,00 KM što skorije uplati kako bi se mogle u potpunosti sanirati posljedice požara. Na taj način naša djeca imala bi siguran krov nad glavom tokom pohađanja nastave i potpuno uslovne prostorije kakve zaslužuju“.

Galerija