Č E S T I T K A federalne ministrice obrazovanja i nauke u povodu Evropskog i Svjetskog dana nauke

Datum obavijesti: 06/11/2019

Federalna ministrica obrazovanja i nauke/znanosti prof.dr. Elvira Dilberović, u ime ovog Ministarstva i svoje osobno ime, čestitala je sveukupnoj akademskoj i naučnoj zajednici Evropski dan nauke (07. novembra/studenog) te Svjetski dan nauke, koji se obilježava svake godine 10. novembra/studenog, i to od 2001. godine kada ga je utemeljio UNESCO. Inače, puno ime ove međunarodne manifestacije je Svjetski dan nauke za mir i razvoj (The World Science Day for Peace and Development), a posvećen je promicanju nauke i isticanju njenih pozitivnih učinaka na čovječanstvo.

Ovim povodom, federalna ministrica obrazovanja i nauke/znanosti je istaknula opredjeljenost Ministarstva da kontinuirano podržava razvoj nauke te naučno-istraživačke i istraživačko-razvojne djelatnosti u Federaciji BiH, kao i njihovo dalje unapređenje i afirmiranje.

„S ciljem populariziranja nauke i naučno-istraživačkog rada u javnosti, a posebno među učenicima i studentima, Ministarstvo je pokrenulo te svake godine organizira tradicionalnu naučno-popularnu i istraživačku manifestaciju – Dan prirodnih nauka u Federaciji BiH, i to u saradnji sa prirodno-matematičkim fakultetima univerziteta u Sarajevu i Tuzli te Fakultetom prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru“, podsjetila je ministrica Dilberović, najavivši da će Ministarstvo ovih dana, i službeno, Vladi Federacije BiH uputiti inicijativu za proglašenjem 12. decembra/prosinca Danom nauke u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Ovaj datum bi se obilježavao u znak sjećanja na dan kada je 1975. godine Vladimiru Prelogu uručena Nobelova nagrada za hemiju, te u znak pijeteta prema ovom eminentnom bosanskohercegovačkom naučniku i velikom istraživaču. Imajući u vidu simboliku ovog datuma, namjera nam je da život i djelo bosanskohercegovačkog nobelovca dr. Vladimira Preloga, jednog od najboljih hemičara 20-stoljeća, ili kako su ga nazivala – kralja hemije, budu trajna inspiracija i poticaj svim našim sadašnjim i budućim naučnicama i naučnicima u njihovom naučno-istraživačkom i pedagoškom radu“, istaknula je federalna ministrica obrazovanja i nauke/znanosti prof.dr. Elvira Dilberović.