Socijalni dan u Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke

Datum obavijesti: 18/10/2019

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke sudjelovalo je ove godine u Projektu  Socijalni dan, kojeg, četvrti put zaredom, organizira Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini kao vid praktičnog iskustva za veliki broj srednjoškolaca iz preko 60 lokalnih zajednica u BiH.

U petak, 18.10.2019. godine, u sektorima i službama ovog Ministarstva boravili su mostarski srednjoškolci, koji su imali mogućnost da na jedan dan vide kako izgleda obavljati različite funkcije na različitim poslovima, odnosno da, po prvi put, steknu određeni vid radnog iskustva, makar i na jedan dan.

Ovo je značajan dan za sticanje prvih radnih iskustava naših mladih, jer volontiranje za svakog mladog čovjeka predstavlja prvi korak ka budućem usmjerenju, kako u daljem školovanju tako i profiliranju prema budućoj profesionalnoj orijentaciji“, istaknula je ovim povodom federalna ministrica obrazovanja i nauke prof.dr. Elvira Dilberović.

Ovim je, dodala je prof.dr. Dilberović, Ministarstvo pokazalo da prepoznaje važnost projekta posvećenog srednjoškolcima, kroz koji imaju priliku dobiti određeno radno iskustvo i osjetiti kako izgleda radna atmosfera, ali i naučiti nove stvari. Također, ovakvim i sličnim projektima dodatno se jačaju kapaciteti mladih kako bi bili u mogućnosti preuzeti odgovornost za svoju profesionalnu budućnost, razvoj lokalne zajednice ali i poboljšanje statusa mladih u cjelini.

Asocijacija srednjoškolaca u BiH, kao jedna od rijetkih organizacija koju u potpunosti vode srednjoškolci, djeluje već 12 godina na području cijele BiH, a trenutno su aktivni lokalni timovi u 65 lokalnih zajednica koji okupljaju više od 1.500 srednjoškolaca. AsuBiH se bevi edukacijom i neformalnim obrazovanjem srednjoškolaca, kako bi zajedno rasli, osnaživali se i radili na poboljšanju znanja i vještina koje su im potrebne u svakodnevnom, a pogotovo u budućem životu.

 

Galerija