Ministrica Dilberović u Tuzli o kapitalnim projektima u oblasti obrazovanja

rsz_img-113170ec33acc40f4234544fcb9d95fd-v.jpg

Datum obavijesti: 12/09/2019

Federalna ministrica obrazovanja i nauke/znanosti prof.dr. Elvira Dilberović u srijedu, 11.09.2019. godine, u Tuzli  je, o redovitim obrazovnim projektima, razgovarala s novom ministricom obrazovanja Tuzlanskog kantona Fahretom Brašnjić.

Nakon sastanka ministrica Dilberović je izjavila da se razgovaralo o poboljšanju uvjeta u obrazovanju, a bilo je riječi i o radu Univerziteta u Tuzli i onome na čemu se može zajednički raditi u narednom periodu.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke će nastaviti biti dobar partner Tuzlanskom kantonu. Postoje veoma važni projekti, pokrenuli smo temu izgradnje nove muzičke škole i vidjet ćemo šta možemo zajednički uraditi po tom pitanju“, kazala je Dilberović.

U Ministarstvu obrazovanja Tuzlanskog kantona smatraju da su neophodni češći dolasci federalnih ministara.

Nama je veoma važno da nam Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke bude partner u budućim projektima. Goruće pitanje je izgradnja nove muzičke škole u Tuzli, kako osnovne tako i srednje. Želimo što prije krenuti u proces izgradnje ovih škola. Također, u narednih mjesec dana, nadam se, uspjet ćemo otvoriti i novoizgrađenu školu u Vučkovcima“, rekla je ministrica Brašnjić.

Ministrice su posjetile i multimedijalni kabinet informatike u JU Osnovna škola "Pazar“ Tuzla, koja je opremljena sredstvima Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti u iznosu od 54 hiljade KM i JU Centar za obrazovanje i vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora Tuzla, gdje je resorno federalno ministarstvo osiguralo sredstva u iznosu od 40 hiljada KM za sufinansiranje projekta sanacije i rekonstrukcije podova i mokrih čvorova.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti je u 2018. godini izdvojilo 360.080 KM za realizaciju projekata u ustanovama predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja Tuzlanskog kantona i nabavku udžbenika, odnosno 334.200  KM u 2019. godini. Ukupan udio sredstava za podršku projekata u ustanovama predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja Tuzlanskog kantona, programima ovog ministarstva, za ovu i prethodnu godinu, iznosi više od 20 posto.

Projekti iz oblasti visokog obrazovanja i nauke s područja Tuzlanskog kantona podržani su u 2018. godini sredstvima Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke u iznosu od 407.632,34 KM.

Galerija