In memoriam Zdravku Grebi

Datum obavijesti: 30/01/2019

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti izražava sućut obitelji, rodbini i prijateljima preminulog profesora emeritusa Zdravka Grebe, koji je umro u utorak, 29.01.2019. godine, u Sarajevu, u 71. godini života, od posljedica teške bolesti.

Ovaj istaknuti bosanskohercegovački intelektualac je rođeni Mostarac, no najveći dio života proveo je u Sarajevu, gdje je više od 40 godina predavao na Pravnom fakultetu. Doktorirao je pravne nauke na beogradskom univerzitetu.

Zbog svog intelektualnog angažmana i odlučnog zalaganja za načela humanizma i demokratije, uz ostala odlikovanja, dobio je i medalju francuske Legije časti.

Bio je član Executive Board of Bosnian Peace Corps, osnivač HCA za ex-Yu, direktor Pravnog Centra FOD BiH, direktor međunarodnog postdiplomskog kursa “Evropske studije” i osnivač Otvorenog društva Bosne i Hercegovine (Soroševa fondacija).

Autor je niza studija iz područja pravnih nauka. Objavio je knjige: Marks i Kelsen, Pravni  sistem SFRJ, Savremena administracija, Philosophy of Law, Loyla University, New Orleans, 1984.Savremena američka pravna teorija, Separat III programa RTS BiH 1989.Novi Ustav BiH, Theoris iuris, Sarajevo, 1993.,Elementi evropskog prava, urednik, Univerzitet u Sarajevu, 1994…

Zdravko Grebo je bio veliki profesor i čovjek u svakom pogledu. Vijest o njegovoj smrti sve nas je duboko i iskreno potresla, a akademska zajednica i cijela Bosna i Hercegovina izgubili su uglednog naučnog radnika, cijenjenog stručnjaka i velikog čovjeka.

Neka mu je vječna slava i hvala!