Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti oštro osuđuje incident u tuzlanskoj Gimnaziji

Datum obavijesti: 18/01/2019

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti oštro osuđuje incident u Gimnaziji „Ismet Mujezinović“ u Tuzli, u kojem su teško ozlijeđene direktorica i pedagogica ove škole.

Dodatno nas je zaprepastila činjenica da je ovaj brutalni napad izvršio njihov kolega, profesor iste škole, i to u prostoru obrazovne ustanove, čime je bila ugrožena i sigurnost svih njenih učenika. Profesija prosvjetnog radnika je jedna od najčasnijih i najodgovornijih profesija i vjerujemo da je ovaj slučaj samo iznimka i da se više nikada neće ponoviti“, kazala je povodom incidenta u tuzlanskoj Gimnaziji federalna ministrica obrazovanja i nauke/znanosti prof.dr. Elvira Dilberović.

Pozvala je nadležne da u skladu sa zakonom poduzme sve potrebne mjere i sankcioniraju počinitelja ovog neviđenog napada.

Ministrica Dilberović također je najavila da će Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti sazvati hitnu tematsku sjednicu Koordinacije ministara obrazovanja i nauke/znanosti u Federaciju BiH, na kojoj će se raspravljati o položaju i zaštiti digniteta prosvjetnih radnika od nažalost sve učestalijih oblika nasilja.