Predstavljen Zbornik radova sa Naučnog savjetovanja 'Naučna misao u BiH'

Datum obavijesti: 18/12/2018

Zbornik radova sa naučnog savjetovanja "Naučna misao u Bosni i Hercegovini – historijski razvoj do kraja XX. stoljeća" predstavljen je u utorak, 18.12.2018. godine, u Mostaru, u organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti.

Naučno savjetovanje, na kojem je sudjelovalo više od 70 naučnika iz zemlje i inozemstva, održano je 2017. godine u Konjicu, u organizaciji Ministarstva, Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru i Muzeja Hercegovine Mostar.

Zbornik je objavljen u dvije knjige, u izdanju Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti, a nedavno je predstavljen i u Sarajevu. Sadrži ukupno 50 radova na preko sedamsto stranica, na temu razvoja nauke na području BiH te pokriva razdoblje od srednjovjekovne Bosne do danas.

Federalna ministrica obrazovanja i nauke/znanosti prof.dr. Elvira Dilberović istaknula je da je Zbornik jedna od aktivnosti koje prethode kapitalnom projektu izrade "Leksikona nauke u BiH".

Nažalost, Bosna i Hercegovina nema takav leksikon i mislim da prema svojoj bogatoj, kulturnoj, naučnoj i historijskoj baštini ne smijemo zaostajati te da moramo biti ukorak sa zemljama regije i zemljama Europske unije“, kazala je Dilberović.

Istaknula je kako je BiH danas suočena s brojnim izazovima na putu uključivanja u europski istraživački prostor i europski prostor visokog obrazovanja, dodavši kako će Ministarstvo i dalje aktivno sudjelovati u unaprjeđenju i reformi istraživačko-razvojne oblasti.

S tim u vezi, Ministarstvo je još 2008. godine obnovio program izdavačke djelatnosti u području nauke, koji se realizira putem edicije "Izdanja Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti", a putem kojeg je do sada objavljeno dvadeset različitih djela i publikacija“, dodala je ministrica Dilberović.

Galerija