Svečanom akademijom i polaganjem cvijeća obilježen Dan državnosti BiH u Mostaru

Datum obavijesti: 27/11/2018

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na Partizanskom spomen groblju i mezarju Šehitluci te svečanom akademijom u nedjelju, 25.11.2018. godine, u Mostaru, obilježen je Dan državnosti BiH.

U obilježavanju su sudjelovali predstavnici federalnih i kantonalnih vlasti, Udruženja antifašista i boraca iz Drugog svjetskog rata, zatim predstavnici boračkih udruženja i političkih stranaka, kulturnih institucija, nevladinih organizacija te brojni građani, a  održano je pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predstavničkog doma Federacije BiH Edina Mušića i predsjedavajućeg Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona Šerifa Špage.

Obilježavanju Dana državnosti u Mostaru prisustvovala je i federalna ministrica obrazovanja i nauke/znanosti prof.dr. Elvira Dilberović.

Na skupu je istaknuto da se mnogim manifestacijama u Mostaru i šire obilježava 75 godina od Prvog zasjedanja ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu, kada je BiH ponovo potvrdila svoju državnost, te da 25.11. predstavlja jedan od najznačajnijih datuma u historiji BiH.

Svečana akademija povodom Dana državnosti BiH upriličena je u Narodnom pozorištu, a uvodničar na akademiji bio je sociolog i političar Miro Lazović, predsjednik Skupštine Republike Bosne i Hercegovine od 1992. – 1995. godine. U programu su, uz ostale, sudjelovali i glumci Narodnog pozorišta u Mostaru te učenici Muzičke škole prvog i drugog stepena Mostar.

Galerija