Naučna i stručna izdanja za univerzitetske biblioteke u FBiH

Datum obavijesti: 01/11/2018

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti dodijelilo je naučnu literaturu i visokoškolske udžbenike univerzitetskim bibliotekama u Federaciji BiH, a ceremonija uručenja upriličena je u srijedu, 31.10.2018. godine, u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine, u Sarajevu.  

Pomoćnik federalne ministrice za nauku i tehnologije Jasmin Branković kazao je ovom prilikom da se radi o 115 različitih naslova, odnosno 1.235 primjeraka naučnih i stručnih izdanja kojima će se znatno obogatiti knjižni fond šest univerzitetskih biblioteka javnih visokoškolskih ustanova u FBiH.

Tako Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti nastavlja s realiziranjem programa podrške izdavanju i otkupu referentne naučne literature i visokoškolskih udžbenika, odnosno projektom poboljšanja bibliotečkog fonda svih javnih visokoškolskih ustanova u Federaciji BiH.

Direktor NUB-a BiH Ismet Ovčina istaknuo je važnost ulaganja u nauku, obrazovanje i znanje, a te oblasti je okarakterizirao kao 'motor i pokretač promjena u svakom prosperitetnom društvu'. Posebno je, kaže, bitno što je današnja ceremonija upriličena baš na dan kad Nacionalna i univerzitetska biblioteka obilježava 73 godine uspješnog djelovanja i rada.

U okviru ovog događaja promoviran je i Zbornik radova s naučnog savjetovanja: 'Naučna misao u BiH - Historijski razvoj do kraja 20. stoljeća', u izdanju Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti. U programu su sudjelovali: promotori - prof. dr. Srebren Dizdar i dr. sc. Senija Milišić te, kao moderator, dr. sc. Damir Ravlić.

Radi se o značajnom projektu koji je nastao kao rezultat naučnog savjetovanja održanog u maju/svibnju prošle godine u Konjicu. 

Galerija