Sjećanje na prof. Hasandedića

Datum obavijesti: 19/10/2018

Dana 19.10.2018. godine navršilo se 15 godina od smrti profesora Hivzije Hasandedića (Jablanica, 01.07.1915. – Mostar, 19.10.2003.)

Profesor Hasandedić se bavio istraživanjem prošlosti Mostara i Hercegovine, prvenstveno osmanskog perioda, i to gotovo punih sedam decenija, a za to vrijeme je prikupio, dešifrirao, obradio i publicirao na stotine neprocjenjivo vrijednih historijskih izvora.

Plodan period bavljenja istraživačkom i publicističkom djelatnošću rezultirao je opusom od preko 400 bibliografskih jedinica, ali puno istraživačko i naučno afirmiranje doživljava dolaskom u Arhiv grada Mostara. Svoju ogromnu energiju i znanje prof. Hasandedić usmjerio je ka prikupljanju dokumenata pisanih na orijentalnim jezicima, čime je mnoge spasio od sasvim izvjesnog nestajanja.

Zaslužan je, između ostalog, i za formiranje izuzetno vrijedne Orijentalne zbirke Arhiva te stručne i naučne obrade njenih rukopisa i dokumenata.

Njegova intelektualna ostavština pohranjena je u Muzeju Hercegovine i Arhivu HNK-a u Mostaru, a za svoj rad dobio je i čitav niz priznanja, među kojima i počasni doktorat mostarskog Univerziteta „Džemal Bijedić“.