Ministrica Dilberović otvorila izložbu nagrađenih studentskih likovnih radova

Datum obavijesti: 19/09/2018

U okviru 1.Salona akademske knjige, u Centru za kulturu Mostar, postavljena je retrospektivna Izložba nagrađenih likovnih radova studenata završnih godina i apsolvenata studija likovnih umjetnosti na visokoškolskim ustanovama u Federaciji BiH.

Riječ je o preko 30 likovnih ostvarenja u oblasti slikarstva i kiparstva te grafike i grafičkog dizajna koji su osvojili jednu od tri nagrade na konkursima koje je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti raspisivalo u periodu od 2008 – 2010. godine. Jedna od tema za radove u oblasti grafičkog dizajna upravo je bila idejno rješenje logotipa i plakata Salona akademske knjige (Forum Librorum Academici), dok su autori radova u oblasti slikarstva, kiparstva i grafike mogli izabrati teme po vlastitom izboru“, kazala je federalna ministrica obrazovanja i nauke/znanosti prof.dr. Elvira Dilberović, koja je u ponedjeljak navečer, 17.09.2018. godine, otvorila Izložbu.

Podsjetila je da su svi radovi koji su sudjelovali na Nagradnom konkursu morali, u najvećoj mogućoj mjeri, predstavljati originalni stvaralački čin studenta-autora i trebali su doprinijeti promociji i afirmaciji likovne umjetnosti i studija u ovoj oblasti. Radove je ocjenjivala posebno formirana komisija sastavljena od eksperata u oblasti likovnih umjetnosti i predstavnika Ministarstva. Autorima svih ovih radova, koji su odabrani tokom trogodišnjeg Konkursa Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti, bile su dodijeljene i prigodne otkupne nagrade.

Izložba će biti postavljena sve vrijeme održavanja 1.Salona akademske knjige, do subote, 22.09.2018. godine, u Centru za kulturu, a ulaz je slobodan.

IZLOŽBA NAGRAĐENIH LIKOVNIH RADOVA STUDENATA ZAVRŠNIH GODINA I APSOLVENATA STUDIJA LIKOVNIH UMJETNOSTI.

Galerija