Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke pokrovitelj obilježavanja 65 godina rada Orijentalnog instituta u Sarajevu i Trećeg međunarodnog naučnog skupa „Kulturno-historijski tokovi u Bosni od 15. do 19. stoljeća"

Datum obavijesti: 21/05/2015

U Rektoratu Univerziteta u Sarajevu, 15. maja 2015. godine svečano je otvorena Manifestacija obilježavanja 65 godina rada Orijentalnog instituta u Sarajevu i Trećeg međunarodnog naučnog skupa „Kulturno-historijski tokovi u Bosni od 15. do 19. stoljeća", pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

U ime Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke na skupu se obratila Nadija Bandić, pomoćnica federalne ministrice obrazovanja i nauke, izrazivši zadovoljstvo što svjedoči obilježavanju 65 godina postojanja Orijentalnog instituta i datuma stradanja i ponovne obnove jedne od najuglednijih naučnih institucija u BiH u oblasti humanističkih nauka, koja se kontinuirano, istrajno bavi obradom i publikovanjem rukopisne i arhivske građe na arapskom, turskom i perzijskom jeziku te proučavanjem orijentalnih jezika i književnosti, kao i proučavanjem intelektualne historije i kulturno-umjetničke baštine Bosne u doba osmanske vlasti.

Pozdravivši prisutne u ime federalne ministrice obrazovanja i nauke dr. sc. Elvire Dilberović, pomoćnica Bandić je istakla opredjeljenje Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke da u kontinuitetu podržava rad Orijentalnog instituta, što je potvrđeno podrškom kroz programe iz oblasti nauke, kao što su: naučno-istraživački projekti, istraživanje od značaja za Federaciju BiH, izdavanje naučne i stručne literature, organizacija naučnih skupova, učešće na istim, podrška istraživačkom radu i brojni drugi.

Istaknuto je, također, da je u proteklom desetogodišnjem periodu Ministarstvo podržalo gotovo 500 naučno-istraživačkih i istraživačko-razvojnih projekata od značaja za Federaciju BiH, za što je izdvojeno oko sedam i po miliona maraka. Time je potvrdilo kontinuitet svog opredjeljenja i djelovanja u pravcu pružanja podrške razvoju naučno-istraživačke i istraživačko-razvojne djelatnosti u Federaciji BiH, s ciljem stvaranja preduslova za brže uključivanje Bosne i Hercegovine u krug zemalja regiona i Evropske unije, opredijeljenih za izgradnju društva zasnovanog na znanju i njegovoj primjeni.

Uz svečanu ceremoniju otvaranja, upriličena je i prigodna izložba rukopisa i arhivskih dokumenata ove ustanove te promocija izdanja Orijentalnog instituta u Sarajevu.

Galerija