Svjetski dan Roma – 08.04.

Datum obavijesti: 06/04/2018

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti svim Romima u Bosni i Hercegovini čestita Svjetski dan Roma (08.04.), naglašavajući kako će Ministarstvo i u ovoj godini nastaviti sa realizacijom programa i projekta namijenjenih podršci školovanju djece i mladih romske nacionalnosti.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti kontinuirano kroz različite programe i projekte potiče obrazovanje Roma kako bi se što više romske djece i mladih uključilo u obrazovni sistem i svima osigurale jednake mogućnosti za školovanje.

Tako je i ove godine osigurana Podrška projektima angažiranja Rom medijatora radi povećanja obuhvata redovnog pohađanja osnovnog obrazovanja djece romske nacionalnosti. Ovaj program je namijenjen javnim osnovnim školama koje u svom upisnom području imaju djecu romske nacionalnosti ili nevladinim organizacijama koje planiraju realizirati projekat u saradnji sa određenom javnom osnovnom školom, a koje planiraju angažirati saradnika Rom medijatora kako bi povećali broj djece romske nacionalnosti koja upisuju, redovno pohađaju i uspješno završavaju osnovno obrazovanje. Također, u okviru Transfera za finansiranje studentskog standarda, osigurana je i Podrška školovanju Roma, državljana BiH, koji studiraju na javnim visokoškolskim ustanovama u FBiH.

Imajući u vidu činjenicu da se nepovoljan položaj Roma može prevladati ukoliko im se osiguraju jednake mogućnosti u oblasti obrazovanja, Ministarstvo naročito cijeni saradnju i partnerstvo sa romskom zajednicom kako bi se ispunila primarna obaveza i zadaća da se što više Roma potakne na obrazovanje, kao preduvjeta rješavanja njihovih društvenih i egzistencijalnih pitanja.

Inače, Svjetski dan Roma, 08.04., obilježava se u čast prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog od 8. do 12. aprila / travnja 1971. u Londonu,  jednog od najvažnijih događaja u historiji Roma. Na tom kongresu sastali su se predstavnici Roma iz 14 zemalja svijeta, a kao najvažnije usvojene su odluke o romskoj zastavi i službenoj himni.

Bosna i Hercegovine pridružuje se zemljama svijeta koji će obilježiti Svjetski dan Roma, ističući zajedničko porijeklo, jezik i kulturu Roma te važnost očuvanja njihova identiteta.