Ministrica Dilberović otvorila „Sferu 2018“

Datum obavijesti: 28/03/2018

Federalna ministrica obrazovanja i nauke/znanosti prof.dr. Elvira Dilberović otvorila je u srijedu, 28.03.2018. godine, Konferenciju 'Sfera 2018: Klimatizacija, ventilacija, grijanje i hlađenje' koja se održava u Tehnološkom parku Intera u Mostaru. Peta po redu naučno stručna konferencija u organizaciji mostarske kompanije Sfera d.o.o. Mostar okupila je 400 sudionika s područja regije. 

Želim uspješan rad ovoga skupa i vjerujem da će rezultirati kvalitetnim naučnim i stručnim izlaganjima, razmjeni znanja i iskustva, ali i otvoriti neke nove mogućnosti međunarodne i domaće saradnje. Ovakvi naučno-stručni skupovi prilika su da se unaprijedi i ubrza prijenos novih znanja, tehnologija, informacija i inovacija, i da se potaknu istraživači na povezivanje sa privredom. Jedino se na ovaj način može ubrzati primjena naučnih istraživanja i podići konkurentnost i prepoznatljivost. Konferencija preispituje naučna, odnosno tehnološka dostignuća u kontekstu proizvodnje, primjene i oblikovanja sustava za klimatizaciju, ventilaciju, grijanje i hlađenje“, kazala je na otvaranju konferencije ministrica Elvira Dilberović. 

Kompanija Sfera konferenciju je organizirala u suradnji s Mašinskim fakultetom Univerziteta u Beogradu i Strojarskim fakultetom Sveučilišta u Mostaru. 

Zahvala suorganizatorima, partnerima i sponzorima na pomoći i podršci pri organizaciji ove konferencije. Ovim prilikom želim najaviti sljedeću konferenciju 'Dani softvera u inženjerstvu' koju planiramo organizirati krajem godine u četiri grada, u Mostaru, Sarajevu, Banja Luci i Tuzli“, istaknula je Naida Memić, direktorica Sfera d.o.o. Mostar.