In memoriam Vladimiru Premecu

Datum obavijesti: 27/03/2018

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti izražava sućut obitelji, rodbini i prijateljima preminulog profesora emeritusa akademika Vladimira Premeca, koji nas je napustio u petak, 23.03.2018. godine, u Sarajevu, u 79. godini života.

Filozof i prevodilac, Vladimir Premec rođen je 1939. godine u naselju Gola kod Koprivnice u Hrvatskoj. Završio je Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju u Zagrebu 1958, a studij filozofije i komparativne književnosti završio je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1965. Doktorsku disertaciju odbranio je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 1968., a od 1967. radi na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Biran je 1970. za docenta, 1975. za vanrednog, a 1982. za redovnog profesora na Odsjeku za filozofiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Bio predsjednik Vijeća Odsjeka za filozofiju u tri navrata i prodekan Filozofskog fakulteta (1977–1979). Penzionisan je 2009.

Osnovni predmet proučavanja Vladimira Premeca bio je historija filozofije. Objavio je i preveo veći broj knjiga.

Bio je predsjednik Društva za filozofiju, sekretar Hrvatskog filozofskog društva, član Kruga 99 (potpredsjednik), počasni član društva Assoziatione Nicolo Copemico - Alunni del ateneo Estense, Ferrara, Italija, dobitnik priznanja (Počasni doktorat) "Doctoratus philosophiae honoris causa" na Università di Ferrara, Italija 1997, te International Peace Prize, United Cultural Convention sitting in the United States of America.

Bio je član je P.E.N Centra BiH te dopisni član Akademije nauka i umjetnosti BiH.

Vladimir Premec bio je predan svojoj profesiji i pozivu. Vijest o njegovoj smrti duboko nas je i iskreno potresla, a akademska zajednica i cijela Bosna i Hercegovina izgubili su uglednog naučnog radnika, cijenjenog stručnjaka i velikog čovjeka.