Ministrica Dilberović na naučnoj konferenciji o ulasku BiH u NATO i EU

Datum obavijesti: 15/11/2017

Federalna ministrica obrazovanja i nauke/znanosti prof.dr. Elvira Dilberović prisustvovala je u petak, 10.11.2017. godine, u Međugorju, Naučnoj konferenciji o temi ''Ulazak Bosne i Hercegovine u NATO i EU'', koja je okupila predstavnike političkog i javnog života, diplomatske predstavnike, profesore, predstavnike medija i nevladinih organizacija, a ciljna skupina konferencije su studenti bh. univerziteta.

Otvaranju su prisustvovali, pored ostalih, i načelnik NATO štaba Sarajevo general Robert Huston, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić te predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara.

Svi oni istakli su da put BiH ka NATO-u i EU nema alternativu.

Federalna ministrica Elvira Dilberović istaknula je da put Bosne i Hercegovine prema Evropskoj uniji i NATO savezu spada među najvažnija strateška pitanja usmjerena k razvoju BiH i boljem životu njenog stanovništva.

Ona je dodala kako je stoga osnovni i strateški cilj Bosne i Hercegovine ulazak u Evropsku uniju. Naglasila je da je većina članica Evropske unije prvo ostvarila članstvo u NATO savezu, da bi potom bile primljene u uniju ujedinjene Evrope

Predsjednica Atlantskog vijeća BiH, koji je organizator konferencije, Dijana Gupta je naglasila da su mladi kapacitet ove države koji moraju imati stabilniji put te da je korak na tom putu svakako članstvo u NATO-u.

Tokom konferencije razgovaralo se i o ulozi obrazovanja u izgradnji mira te o iskustvima regije u EU procesima i ulozi civilnog društva.

Skup je organiziralo Atlantsko vijeće BiH, pod pokroviteljstvom Odjela za javnu diplomaciju NATO-a sa sjedištem u Bruxellesu, u saradnji s Federalnim ministarstvom obrazovanja i nauke/znanosti.

Galerija