Ministrica Dilberović primila delegaciju istanbulske općine Tuzla

Datum obavijesti: 13/10/2017

Federalna ministrica obrazovanja i nauke prof.dr. Elvira Dilberović, sa saradnicima, primila je u petak, 13.10.2017. godine, u sjedištu Ministarstva, u Mostaru, delegaciju istanbulske općine Tuzla, predvođenu zamjenikom načelnika Turgutom Özcanom.

U delegaciji su, između ostalih, još bili: Ahmet Alireisoğlu, direktor Uprave za obrzovanje ove općine, Selami Gülırmak, savjetnik načelnika i Gülnür Çat, stručnjak za projekte iz Uprave za obrazovanje Općine Tuzla–Istanbul te Mehmet Akif Yaman, direktor Instituta Yunus Emre Sarajevo.

Ovo je dvostruka prilika, ne samo da razgovaramo o obrazovanju u Federaciji BiH i u Republici Turskoj, nego i da upoznamo ovu istanbulsku općinu koja se još ranijih godina bratimila sa našom Tuzlom, s kojom je u međuvremenu realizirala mnoge inicijative i projekte““, kazala je ministrica Dilberović.

Posebno je pozdravila najnovije potpisivanje Protokola o suradnju između općine Tuzla iz Istanbula i Grada Tuzle, a riječ je o štampanju velikog tiraža Bosansko-turskog rječnika iz 1631. godine, čiji je suizdavač prvog izdanja bilo i Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke. Autor ovog najstarijeg južnoslavenskog rječnika štokavskog narječja u Evropi je Muhamed Hevai Uskufi, Tuzlak koji je živio i radio u Istanbulu.

Zamjenik načelnika općine Tuzla iz Istanbula Turgut Özcan vjeruje da će saradnja između BiH i Turske ići u još boljem smjeru, i to ne samo u oblasti obrazovanja i kulture, nego i u drugim poljima.

 „Radit ćemo na tome da se naša saradnja povećava svake godine. Sarađujemo sa institutom Yunus Emre u Sarajevu i kada je u pitanju bratimljenje škola, i kada su u pitanju projekti vezani za opremanje kabineta turskog jezika. Nadam se da ćemo u budućnosti imati još bolje odnose i još bolju saradnju“, istaknuo je zamjenik načelnika općine Tuzla iz Istanbula.

Ministrica Dilberović i njeni gosti uvjereni su da će započeti projekti učenja turskog jezika u BiH i bosanskog u Turskoj, kao i bratimljenje škola s ciljem razmjene učenika u oba smjera, doprinijeti širenju prijateljskih veza i upoznavanju kultura dviju država, daljoj izgradnji mostova između BiH i Turske, a, u konačnici, i dodatnom osnaživanju odnosa između dvije prijateljske zemlje.

Galerija