ČESTITKA federalne ministrice obrazovanja i nauke u povodu početka nove akademske godine

Datum obavijesti: 02/10/2017

Federalna ministrica obrazovanja i nauke/znanosti prof.dr. Elvira Dilberović čestitala je početak nove akademske 2017/2018. godine, studentima i profesorima, kao i svim zaposlenim na visokoškolskim ustanovama u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Svim studentima, a posebno brucošima čestitam početak nove akademske godine, sa željom da ostvare što bolje rezultate u učenju na putu svog osobnog i profesionalnog razvoja i napretka. Neka vas poneki neuspjeh ne obeshrabri, nego bude poticaj za ostvarivanje vaših ciljeva na putu studiranja, istraživanja i usvajanja znanja, za jednu bolju budućnost za sve vas“, navodi se u čestitki federalne ministrice obrazovanja i nauke/znanosti prof.dr. Elvire Dilberović.

Pozvala je studente na sudjelovanje u realiziranju programa mobilnosti i akademske razmjene te podsjetila da je Vlada Federacije BiH, na prijedlog ovog Ministarstva, osnovala Fondaciju za mobilnost studenata i nastavnika Federacije Bosne i Hercegovine.

Uskoro bi trebao biti imenovan tročlani Upravni odbor koji će u svom privremenom, tromjesečnom mandatu pripremiti Statut, pravilnike, poslovnike i druga akta potrebna za rad Fondacije u punom kapacitetu u 2018. godini. Ostvarenje ovih ciljeva približit će nas Evropskom prostoru visokog obrazovanja, te smo veoma ponosni na ovu činjenicu“, istaknula je ministrica Dilberović. 

Također, ukazala je i na značaj studentske prakse te činjenicu da ovo Ministarstvo, na godišnjem nivou, podrži 30-ak studenata koji obavljaju praksu u inozemstvu (medicinski fakulteti) ili studentsku praksu u okviru AIESTE mreže studentskih razmjena. U okviru ove mreže, studenti iz BiH, uglavnom tehničkih zanimanja, obavljaju praksu u inozemstvu, a studenti iz drugih zemalja, zauzvrat, obavljaju praksu kod naših poslodavaca.