Ministrica Dilberović u Mostaru otvorila „Evropsku noć istraživača 2017“

Datum obavijesti: 02/10/2017

Najzabavnija naučna manifestacija "Evropska noć istraživača 2017" i ove godine je održana u Mostaru, uz Sarajevo, Banja Luku, Bijeljinu, Goražde i Travnike, a pod sloganom "Kreiramo bolje sutra".

Manifestaciju je u Mostaru, u petak, 29.09.2017. godine, otvorila federalna ministrica obrazovanja i nauke/znanosti prof.dr. Elvira Dilberović, koja je ovom prilikom istaknula da Bosna i Hercegovina u mladim ljudima ima veliko bogatstvo te da ne smijemo propustiti priliku da im pružimo bolje mogućnosti u ovoj zemlji.

Razne zanimljivosti i projekti predstavljeni su na štandovima na Španjolskom trgu, na igralištu Gimnazije Mostar te u samoj zgradi Gimnazije, gdje su posjetitelji mogli vidjeti razne pokuse, naučiti nešto o različitim životinjama, a ponešto i o dronovima. Također, u parku Zrinjevac upriličen je CSI, a u Centru za tehničku kulturu prezentacija Lego robota. Upriličena je i Astro noć, a mladi su mogli sudjelovati i u arheološkoj radionici te takmičenju u pravljenju raketa na vodu.

Također, uz podršku Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti, u subotu, 30.09.2017. godine, u Kongresnoj dvorani u zgradi Vlade FBiH u Mostaru, uslijedila je dodjela priznanja i nagrada najboljim pojedincima i ustanovama.

U okviru Konkursa likovnih radova za učenike osnovnih škola o temi „Šta rade naučnici?“, dodijeljene su nagrade za prva tri mjesta, kao i diplome svim sudionicima. Na takmičenju u naučno-istraživačkim radovima za srednje škole, prvo mjesto osvojila je Srednja medicinska škola sa projektom „Iskorištavanje biomase za proizvodnju energije“, drugo mjesta, također, ova škola sa projektom „Uklanjanje krupnog otpada iz Neretve“, a treće mjesto hemičari iz Gimnazija Mostar sa studijom „Utjecaj različitih napitaka na zubnu caklinu“.

Simbolične nagrade dodijeljene su i u okviru takmičenja u pravljenju i ispaljivanju vodenih raketa.  

Manifestacija "Evropska noć istraživača“ pokrenuta je 2005. pod pokroviteljstvom FP7 programa Evropske unije i obilježava se u sve više gradova Evrope. Organizira se svakog posljednjeg petka u septembru/rujnu, s ciljem promocije naučnih istraživanja, karijere istraživača, kao i podizanja svijesti kod šire javnosti o uticaju raznih istraživanja na svakodnevni život.

Galerija