Ministrica Dilberović primila ambasadora Bertona

Datum obavijesti: 27/09/2017

Federalna ministrica obrazovanja i nauke/znanosti prof.dr. Elvira Dilberović primila je u utorak, 26.09.2017. godine, u sjedištu Ministarstva, u Mostaru, novog šefa Misije OSCE-a u BiH ambasadora Brucea G. Bertona.

Ministrica Dilberović čestitala je ambasadoru Bertonu na izboru te zahvalila Misiji na dugogodišnjoj podršci razvoju multinacionalnog i multietničkog demokratskog bh.društva, posebno naporima na provođenju obrazovne reforme i unapređenju kvaliteta obrazovanja u cijeloj Bosni i Hercegovini.

„Pozicija ovog Ministarstva je zakonom predviđena i u toku svog dosadašnjeg rada i djelovanja potvrdili smo svoju ulogu u obrazovnom sistemu. Djelujemo kao koordinirajuće i savjetodavno tijelo, pri čemu ne osporavamo ulogu i ustavne nadležnosti kantonalnih ministarstava obrazovanja u Federaciji BiH“, podsjetila je federalna ministrica, te dodala:

Međutim, i dalje ćemo biti aktivan sudionik svih aktivnosti na pronalaženju trajnih rješenja i osiguranja redovnog obrazovanja bez diskriminacije za svu djecu. U tom smislu, nastavit ćemo razvijati i naše partnerstvo s Misijom OSCE-a, sa zajedničkim ciljem uklanjanja diskriminatornih politika rada i praksi u obrazovanju. Posebno očekujem da što skorije iznađemo optimalno i dugoročno rješenje pitanja obrazovanja djece povratnika te fenomena „dvije škole pod jednim krovom“, odnosno podijeljenih i segregirajućih praksi u pojedinim školama u FBiH“.

Sagovornici su podsjetili i na obavezu obrazovnih vlasti da prilikom donošenja propisa u oblasti obrazovanja i osiguranja kvaliteta u obrazovanju prvenstveno vode računa o najboljem interesu učenika, na način da se svakom učeniku osiguraju optimalni uvjeti za obrazovanje i učenje bez diskriminacije na bilo kojoj osnovi.

Galerija