Ministrica Dilberović otvorila FIT Coding Challenge

Datum obavijesti: 26/05/2017

Federalna ministrica obrazovanja i nauke/znanosti prof.dr. Elvira Dilberović otvorila je u petak, 26.06.2017. godine, u Mostaru, Finale  takmičenja iz programiranja „FIT Coding Challenge (FITCC)“, u organizaciji Fakulteta informacijskih tehnologija Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru.

Ovom prilikom posebno je skrenula pažnju na dva jubileja – 10. godišnjicu takmičenja te 20. godišnjicu Fakulteta, prisjetivši se s velikim pijetetom njegova osnivača, prof.dr. Safeta Krkića.

„Studiji informacijskih tehnologija izuzetno su popularni i atraktivni i kod nas, s obzirom da studente osposobljavaju za perspektivna i sve traženija zanimanja iz područja programiranja, a mostarski FIT je svakako lučonaša ovakve vrste znanja u Bosni i Hercegovini, pa i šire. Također, informacijske tehnologije posebno mjesto zauzimaju i u obrazovnoj reformi koja se provodi s ciljem približavanja naše zemlje evropskim integracijama“, kazala je Dilberović, poželjevši finalistima FITCC-a uspješno takmičenje, a mostarskom FIT-u sreću u nastojanjima da što više mladih educira u informacijskim tehnologijama.

Inače, FIT Coding Challenge je prerastao u jedno od najistaknutijih takmičenja iz oblasti programiranja na području BiH, pa i šire, a pokrenut je s ciljem da studente potakne na praktičnu primjenu znanja iz područja programiranja. Također, svi sudionici imaju priliku upoznati i vodeće poslodavce iz oblasti informacijskih tehnologija. U konačnici, mostarski Fakultet informacijskih tehnologija kroz ovaj projekat nastoji da skrene pažnju na samostalnost studenata i učenika u akademskoj zajednici. 

 

Galerija