U Konjicu otvoreno Savjetovanje posvećeno historijskom razvoju naučne misli u BiH

Datum obavijesti: 22/05/2017

Naučno savjetovanje posvećeno historijskom razvoju naučne misli u Bosni i Hercegovini do kraja XX. Stoljeća otvoreno je u petak, 19.05.2017. godine, u Konjicu. Skup je otvorila savjetnica federalne ministrice obrazovanja i nauke/znanosti Sanela Kuko, izrazivši uvjerenje da će ovaj skup rezultirati kvalitetnim naučnim i stručnim izlaganjima, razmjenom znanja i iskustava te da će otvoriti mogućnosti uspostavljanja međunarodne i domaće saradnje. 

„Zainteresiranost za sudjelovanje na ovom Savjetovanju pokazala nam je da naučna misao živo djeluje u Bosni i Hercegovini te da su ovakve vrste razmjene naučno-istraživačkih rezultata prijeko potrebne. Ovakvi skupovi i jesu prilika da se unaprijedi i ubrza prijenos znanja i informacija, ali i da se potaknu naučnici i istraživači na povezivanja i neke nove vidove saradnje“, kazala je, otvarajući Savjetovanje, savjetnica ministrice Sanela Kuko.

Dodala je da ovo Savjetovanje predstavlja jednu od prethodnih aktivnosti na realiziranju kapitalnog istraživačkog i izdavačkog projekta – Leksikona nauke u Bosni i Hercegovini.

„Stoga, očekujemo i dalje vašu aktivnu podršku, saradnju i partnerstvo u naporima da svjetlo dana ugleda jedno ovako značajno leksikografsko djelo, koje će dodatno osvijetliti početke i razvoj nauke i naučne misli na ovim prostorima, kao i plodonosni rad bosanskohercegovačkih naučnih trudbenika i njihov neizbrisiv trag u različitim poljima nauke, kako u BiH, tako i šire“, kazala je Kuko te dodala.

„Također, naš je cilj i da osnažimo svijest javnosti o ulozi nauke u promociji održivog razvoja, da istaknemo sponu između nauke i društva, da i dalje podržavamo  nacionalnu i međunarodnu solidarnost u širenju rezultata naučnih istraživanja te usmjerimo pažnju izazovima s kojima se suočava nauka. Želimo i dodatno popularizirati nauku i naučno-istraživački rad u javnosti, a posebno među mladima, ali i potvrditi opredijeljenost Ministarstva da kontinuiranu podržava razvoj naučne djelatnosti u FBiH te njeno dalje unapređenje i afirmiranje“. 

Inače, ovaj međunarodni skup organiziralo je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti, u saradnji s Fakultetom humanističkih nauka Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru i Muzejom Hercegovine Mostar, a svoje će radove predstaviti 70 sudionika u tri različite sesije: „Uspostavljanje institucionalnog okvira i perspektive razvoja nauke u BiH“, „Historiografija, arhivistika, sociologija“ i „Književna i kulturna historija, historija medicine i prirodnih nauka“.

Galerija