U Konjicu održana Večer akademske knjige

Datum obavijesti: 22/05/2017

U organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti, sinoć je (četvrtak, 18.05.2017. godine), u Konjicu, održana Večer akademske knjige, na kojoj je, između ostalog, predstavljena izdavačka djelatnost ovog Ministarstva. Istaknuto je da su monografije, knjige i periodične publikacije dio izdavačke djelatnosti Ministarstva te da je, u sklopu ovog programa podrške u oblasti nauke i visokog obrazovanja, predviđeno izdavanje po tri naučna i referentna djela na godišnjem nivou.

„Od 2008. godine, kada je Ministarstvo obnovilo program svoje izdavačke djelatnosti, za ove je namjene izdvojeno preko 100.000,00 KM te u ediciji „Izdanja Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti“ objavljeno 9 knjiga i monografija različitih autora, čija su djela prepoznata kao posebno značajna za opće naučne tokove ili određenu naučnu oblast. Posebno mjesto zauzimaju zbornici radova kroz koje su, javno i transparentno, prikazani rezultati naučnih projekata, u prvom redu istraživačkih, koje je Ministarstvo podržalo do danas“, kazala je savjetnica ministrice Sanela Kuko. Dodala je da će Ministarstvo i ubuduće zajednički raditi s naučnicima, istraživačima i autorima, publicirajući i prezentirajući široj javnosti nova naučna dostignuća.

„Uskoro bi trebala biti objavljena i deseta knjiga – Monografija „Pregled stvaralaštva u Mostaru do 2001. godine“; autora Salke Šarića, također vrlo značajno djelo, koje prvi put na studiozan način prikazuje bogatu kulturnu tradiciju Mostara, u svim njenim segmentima“, najavila je Kuko te istaknula da će Ministarstvo nastaviti podržavati i druge izdavačke projekte od posebnog značaja za opće naučne tokove ili određeno naučno područje.

Na izdavačku djelatnost Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti osvrnula se i prof.dr. Dijana Hadžizukić, dok je prof.dr. Enes Kujundžić predstavio dvije značajne naučne publikacije: drugo dopunjeno izdanje knjige „Akademska periodika i naučno-istraživački rad“, čiji je autor, te Časopis za razvoj, obrazovanje, nauku i kulturu „Putokaz“, čiji je urednik.

Gosti Večeri akademske knjige u Konjicu bili su i: dr.sc. Vlatka Dugački i dr.sc. Krešimir Regan, iz Leksikografskog zavoda Miroslava Krleže Zagreb, koji su predstavili ovu renomiranu leksikografsku ustanovu i njen rad.

Također, ovom prigodom je Narodnoj biblioteci Konjic uručena vrijedna donacija referentnih djela, knjiga i časopisa, dar Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti.

Inače, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti je, prepoznajući ulogu i značaj izdavačke i bibliotečke djelatnosti u provođenju složenih reformskih procesa u oblasti nauke i visokog obrazovanja, u periodu od 2007. do 2016. godine, u okviru različitih programa podrške, u ove oblasti uložilo preko 3 miliona KM. Istodobno, otkupljeno je i bibliotekama naučnih i visokoškolskih ustanova u FBiH uručeno blizu 2100 različitih naslova naučne i univerzitetske literature, odnosno časopisa.

Galerija