Prva međunarodna konferencija o obrazovanju – MICE 2017

Datum obavijesti: 12/05/2017

Prva međunarodna konferencija o obrazovanju (MICE 2017), u organizaciji Nastavničkog fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru, otvorena je u petak, 12.05.2017. godine, u Mostaru.

U svečanom dijelu, sudionike je pozdravila, između ostalih, federalna ministrica obrazovanja i nauke/znanosti prof.dr. Elvira Dilberović, poželjevši im ugodan boravak u Mostaru te uspješan i plodan rad.

Konferencija je okupila eminentne stručnjake iz Bosne i Hercegovine, ali i regije i svijeta, s ciljem razmjene ideja, mišljenja i rezultata specifičnih istraživanja u oblasti obrazovanja.

Ministrica Dilberović ocijenila je da će ova dvodnevna konferencija doprinijeti obrazovnom sistemu u BiH.

„Nije cilj konferencije da prođe u pozitivnom ozračju nego da čujemo nova znanja i činjenice i da one budu inkorporirane u naš obrazovni sistem“, naglasila je ministrica Dilberović.

Ponovila je važnost zalaganja za obrazovanje i nauku te značajnih ulaganja u dalji razvoj ovih oblasti i započete reformske procese.

Konferenciju je otvorio prof. dr. Asim Peco, dekan Nastavničkog fakulteta mostarskoga Univerziteta  "Džemal Bijedić", istaknuvši nekorektan odnos države BiH prema nauci, odnosno da je za "nosioce izvršne i zakonodavne vlasti obrazovanje ostavljeno na marginama".

Rektor Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru prof. dr. Sead Pašić napomenuo je da je obrazovanje osnova prosperiteta svakoga društva i države, ali da je u BiH to samo deklarativno.

Inače, Konferencija će obuhvatiti pet različitih sekcija, stručnih i umjetničkih oblasti koje se proaktivno bave savremenim pristupima u obrazovanju, i to: inkluzija u obrazovanju, organizacija i upravljanje u obrazovanju, nove tehnologije i inovacije u obrazovanju, suvremeni metodološko-metodički pristupi u obrazovanju, te umjetnost i obrazovanje.

Organizaciju konferencije, uz Nastavnički fakultet, podržale su partnerske institucije: Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Sarajevu, Fakultet sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu, Edukacijski fakultet Univerziteta u Travniku, Pedagoški fakultet Univerziteta u Bihaću i Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu.

Konferencija bi, uz podršku Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti, trebala rezultirati i zbornikom radova kojim će se koristiti šira javnost.

Galerija