Višednevna posjeta delegacije turskog Ministarstva obrazovanja

Datum obavijesti: 28/04/2017

Posjetom Mostaru, u ponedjeljak, 24.04.2017. godine, započela je višednevna uzvratna posjeta delegacije Ministarstva obrazovanja Republike Turske našoj zemlji, a u sklopu pilot-projekta razmjena iskustava i znanja u polju specijalnog obrazovanja.

U pratnji domaćina i koordinatora ove posjete, predstavnika Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, na čelu s ministricom prof.dr. Elvirom Dilberović, turska delegacije je u Mostaru posjetila Centar za djecu i omladinu sa posebnim potrebama „Los Rosales“ Mostar te Osnovnu školu za djecu s posebnim potrebama Mostar.

Ovaj  pilot-projekt realizira se u okviru Sporazuma o saradnji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, Ministarstva obrazovanja Republike Turske i Razvojne agencije Republike Turske (TIKA), a njime su obuhvaćene škole u kojima se odvija odgojno-obrazovni proces za djecu s posebnim potrebama u četiri kantona u Federaciji BiH: Hercegovačko-neretvanski, Zeničko-dobojski, Tuzlanski i Sarajevski.

Delegacija iz naše zemlje prije petnaestak dana posjetilo je Tursku i obišla 13 škola za specijalno obrazovanje u Istanbulu. Sljedeća faza projekta jeste doedukacija bh. nastavnika u Turskoj, koja će potrajati oko tri sedmice“, kazala je federalna ministrica obrazovanja i nauke prof.dr. Elvira Dilberović, koja se zahvalila partnerima na posjeti BiH te izrazila nadu da će sporazum uroditi dobrim rezultatima.

Generalni direktor turske Direkcije za specijalno obrazovanje Celil Gungor kazao je kako će tokom petodnevnoga posjeta Bosni i Hercegovini turski stručnjaci obići bh. škole za djecu s posebnim potrebama, gdje će se iz prve ruke upoznati s domaćom praksom u tim školama.

Želimo naučiti nešto od vas, vidjeti koja su vaša iskustva na području specijalnoga obrazovanja, ali i utvrditi koji su nedostatci. Nakon toga ćemo preći na realizaciju konkretnih projekata pomoći bh.institucijama“, dodao je Gungor.

Turska delegacije je sljedećih dana posjetila ustanove i škole za obrazovanje djece s posebnim potrebama u Tuzli, Zenici i Sarajevu, i to: JU Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla i JU Centar za obrazovanje i vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora Tuzla, JU Škola za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju osoba sa poteškoćama u psihofizičkom razvoju Zenica i Srednju školu za stručno obrazovanje i radno osposobljavanje Zenica te JU Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece „Mjedenica“ i Centar za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu Sarajevo.

Galerija