Nakon Mostara, i u Sarajevu predstavljena knjiga istaknute romske književnice

Datum obavijesti: 22/02/2017

U utorak, 21.02.2017. godine, u prostorijama NUB-a BiH, u Sarajevu, predstavljena je knjiga „Rodni identiteti u književnosti romskih autorica na prostorima bivše Jugoslavije“, autorice Hedine Tahirović-Sijerčić.

Knjiga je objavljena u ediciji „Izdanja Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti“, u okviru koje je 2010. godine objavljen i prvi „Bosansko-romski i romsko-bosanski rječnik“ ove istaknute romske književnice koja svoj rad i aktivnosti zasniva u oblasti romskih studija, a posebno na afirmiranju romskog jezika i književnosti Roma.

Ovaj rad istražuje rodne identitete u književnosti autorica Romkinja na prostorima bivše Jugoslavije, i to: Akile Eminove iz Makedonije, Desanke Ristić-Ranđelović, Maje Familić i Gordane Đurić iz Srbije, autorice Amele Avdić iz Bosne i Hercegovine te Izete Sejdović iz Crne Gore“, kazali su, između ostalog, promotori.

Prof. dr. Dijana Hadžizukić je istakla da je pred publikom vrlo vrijedno djelo, zasnovano na izvornim književnim tekstovima kroz koje se šira javnost može upoznati sa nepoznatom ženskom književnošću Romkinja i njihovim ženskim pismom. Prof. dr. Sanjin Kodrić je pak istako da je vrijednost ove knjige i u tome da ona govori o dvostrukom Drugom, drugosti kulture Roma naspram dominantne kulture, te drugosti žene Romkinje unutar njene vlastite kulture.

Autorica Tahirović – Sijerčić je u vrlo nadahnutom obraćanju zahvalila Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke koje aktivno afirmiše romsku kulturu u Bosni i Hercegovini, te je na kraju obraćanja govorila stihove na romskom jeziku.

Galerija