Dan ružičastih majica – prilog borbi protiv nasilja među vršnjacima

Datum obavijesti: 22/02/2017

U Bosni i Hercegovini  se u srijedu, 22.02.2017. godine, po drugi put, obilježava Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja u školama "Dan ružičastih majica" (Pink Shirt Day). 

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti poziva sva nadležna kantonalna ministarstva obrazovanja da se pridruže obilježavanju ovog značajnog datuma, kako bi udruženi podigli glas protiv vršnjačkog nasilja.

Federalna ministrica obrazovanja i nauke/znanosti dr.sc. Elvira Dilberović posebno je pozdravila uključivanje naše zemlje u obilježavanje Dana ružičastih majica s ciljem senzibiliranja javnosti i podizanja svijesti o problemu vršnjačkog nasilja te uključivanja, ohrabrivanja i poticanja djece i mladih na aktivnu društvenu djelatnost i preuzimanje obaveze i odgovornosti prevencije vršnjačkog nasilja.

Inače, Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, program je prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se u svijetu zadnje srijede u mjesecu februaru/veljači. Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj kanadskoj školi. Inicijativom školskih kolega je na konstruktivan i inteligentan način riješeno sistematično zlostavljanje dječaka koji je, u znak podrške teško bolesnoj majci, prvi dan školske godine odjenuo ružičastu majicu.

Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosili njegove školske kolege, postale su tako prepoznatljiv simbol inicijative, a kasnije, i međunarodno prepoznate obljetnice u borbi protiv sve prisutnijeg nasilja među vršnjacima.