Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke podržalo otvaranje Burch olimpijade 2015

Datum obavijesti: 15/04/2015

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke kontinuirano podržava održavanje jedne od najvećih regionalnih srednjoškolskih takmičenja u oblasti nauke – Burch olimpijadu, koja se, četvrti put, održala 11. aprila 2015. godine, u kampusu Internacionalnog Burch univerziteta u Sarajevu.

U ime federalne ministrice obrazovanja i nauke dr. sc. Elvire Dilberović, na ceremoniji otvaranja obratila se Nadija Bandić, pomoćnica ministrice, koja je istakla zadovoljstvo što prisustvuje ovoj jedinstvenoj naučnoj manifestaciji na kojoj trijumfuju mladost, sloboda duha i snaga ideja i koji ima za cilj okupiti srednjoškolce iz cijele Bosne i Hercegovine te ih podstaći da pronalaze inovativna rješenja za probleme u vlastitim mikrosredinama. „Ovo je, uistinu, jedinstvena prilika za srednjoškolce, koji će u zavisnosti od svog uspjeha i pokazanog znanja, dobiti stipendije i priliku za nastavak akademskog obrazovanja te je Internacionalni Burch univerzitet u tom smislu društveno odgovoran i omogućava mladim ljudima dalje napredovanje u obrazovanju“, istakla je pomoćnica Bandić i iskazala uvjerenje da će ovi mladi ljudi zasigurno u budućnosti biti istinski lideri u istraživanju i razvoju, odnosno da će postati prepoznatljivi, vrsni naučnici.

Na Olimpijadi je učestvovalo oko 200 srednjoškolaca, iz 60 bh. škola, a prezentirano je 105, vrlo kreativnih i zanimljivih projekata u četiri kategorije: inžinjerstvo, web dizajn, okoliš i „imam ideju“, a ove godine je uvedena i specijalna kategorija - kratki video.

Na kraju ceremonije, rektor Internacionalnog Burch Univerziteta Mehmet Uzunoglu je uručio zahvalnicu Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke i dr. sc. Elviri Dilberović za angažman u organizaciji Burch olimpijade i nesebičnu podršku Univerzitetu.

Galerija