Ministrica Dilberović otvorila četvrtu Međunarodnu reviju sporta

Datum obavijesti: 03/04/2015

Novoimenovana federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović otvorila je večeras (03.04.2015. godine) četvrtu Međunarodnu reviju sporta koju organizuje Javna ustanova Peta gimnazija Sarajevo, u periodu od 3. do 6. aprila u Sarajevu.

Pozdravljajući sve prisutne u ime Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i u svoje lično ime, ministrica Dilberović posebno je naglasila uticaj tjelesnog vježbanja i bavljenja sportom na očuvanje i unaprijeđivanje zdravlja djece i mladih.

„Nekada je period djetinjstva predstavljao najaktivniji dio ljudskog života. Nažalost, današnje djeca su sve više zaokupljena računarom, televizijom i mobitelima, stvarima koje nisu dobre ni za njihovo zdravlja ni za društveni život. Zato me raduju ovakve manifestacije koje promoviraju sport, ali i druženje i zbližavanje učenika iz regije i šire“, kazala je federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović. Podsjetila je da razvijanje sporskih aktivnosti u odgojno-obrazovnom procesu ima veoma značajnu ulogu te da je sport veliki odgojni potencijal i odgojna snaga, ali i izvanredno odgojno sredstvo.

Međunarodna revija sporta ove godine je okupila ekipe iz Druge gimnazije „Varaždin“ iz Varaždina, JU SŠC „Vasilije Ostroški“ Sokolac i JU SMŠ „Bećo Bašić“ Plav, sarajevske Treće i Pete gimnazije te Gimnazije „Dobrinja“, koje će se u naredna tri dana takmičiti u nogometu, košarci, rukometu i odbojci.

Ministrica Dilberović prisustvovala je i promociji knjige Muhameda Bikića „sportskivremeplov.ba“, koja je upriličena u okviru svečanog otvaranja četvrte Međunarodne revije sporta. Ovu knjigu, koja govori o velikanima bh. sporta, ljudima koji su svojim sportskim uspjesima postali i ostali dio sportske historije ovdašnjih prostora te proslavili našu zemlju širom svijeta, promovirali su selektor fudbalske reprezentacije BiH Mehmed Baždarević i direktor sarajevske Pete gimnazije mr.Sejad Šenderović.

Galerija