U Mostaru održana sjednica Koordinacije ministara obrazovanja i nauke FBiH

Slika 11_Naslovna.jpg

Datum obavijesti: 11. 06. 2024

Pod predsjedanjem federalne ministrice obrazovanja i nauke prof. dr. Jasne Duraković, u Mostaru je u utorak, 11.06.2024. godine, po prvi put nakon pet godina, održana sjednica Koordinacije ministara obrazovanja i nauke/znanosti Federacije BiH. Ministrica Duraković je istaknula važnost ove sjednice kao ključnog koraka ka jačanju koordinacije i saradnje među ministarstvima obrazovanja i nauke Federacije BiH. 

Ministri i predstavnici ministarstava podijelili su aktuelnosti u radu svojih resora te je dogovorena nova sjednica, uz najavu svečanog potpisivanja Memoranduma o razumijevanju za uspostavljanje Koordinacije.

"Obrazovanje je jedan od ključnih prioriteta u procesu priprema za pristupanje Bosne i Hercegovine evropskim integracijama. Stalna i aktivna saradnja, te razmjena iskustava i ideja su od suštinskog značaja," izjavila je ministrica Duraković.

Glavni zadaci Koordinacije uključivat će analiziranje i procjenjivanje stanja i potreba obrazovnog i naučnog sektora Federacije BiH, pružanje podrške u provođenju strateških prioriteta obrazovne reforme, praćenje usklađivanja obrazovnog i naučnog zakonodavstva sa okvirnim zakonima, te efikasniju koordinaciju sa Evropskom unijom i praćenje međunarodnih programa pomoći u obrazovanju i nauci.

Ova Koordinacija predstavlja korak naprijed u osiguranju efikasnije provedbe reformskih procesa. Stvaranje jednakih uvjeta za sve učenike, studente i naučne radnike u Federaciji BiH ključno je za napredak našeg obrazovnog sektora“, naglasila je Duraković.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je ovom prilikom predstavilo Okvirni plan prevencije i sprečavanja nasilja u odgojno-obrazovnim ustanovama u FBiH. Ovaj sveobuhvatni dokument rezultat je zajedničkog rada Interresornog stručnog tima sastavljenog od predstavnika Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva rada i socijalne politike, Ministarstva pravde, Ministarstva zdravstva te svih deset kantonalnih vlada.

"Sigurnost i zdravlje naše djece su naša najveća odgovornost. Ovim planom želimo osigurati sigurno, pozitivno i podržavajuće okruženje u kojem će naša djeca moći ostvariti svoj puni potencijal", istaknuto je na sjednici u Mostaru.

 

Galerija