Ministrica Duraković u Mostaru otvorila Naučno-stručnu konferenciju o umjetnoj inteligenciji

Slika 21_Nslovna_Final.jpg

Federalna ministrica obrazovanja i nauke prof.dr. Jasna Duraković svečano je otvorila drugu po redu Naučno-stručnu konferenciju pod nazivom "Umjetna inteligencija u Bosni i Hercegovini – istraživanje, primjena i perspektive razvoja", koja se održava danas (utorak, 28.05.2024. godine) u Mostaru. Skup je organiziralo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti, u saradnji s INTERA Tehnološkim Parkom Mostar. 

Konferencija je privukla brojne sudionike iz različitih sektora, koje je, između ostalih, u ime Ekonomskog odjela Ambasade SAD-a u BiH, pozdravio Mark Handloff, ekonomski savjetnik.

U svom uvodnom obraćanju, ministrica Duraković naglasila je značaj umjetne inteligencije u modernom društvu, navodeći kako ona predstavlja neizostavan segment našeg svakodnevnog života sa širokom primjenom, uključujući obrazovanje, medicinu, poljoprivredu, turizam, ekonomiju, gaming industriju, prepoznavanje govora, GPS sisteme te sigurnosne sektore.

Naša je obaveza osigurati da Bosna i Hercegovina ne zaostaje u ovom tehnološkom napretku," izjavila je ministrica, ističući kontinuirani rad Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke na razvoju naučno-istraživačke i istraživačko-razvojne djelatnosti u Federaciji BiH.

"Podržavamo i realiziramo projekte koji predstavljaju izvor novih naučnih ideja i doprinose razvoju naučne misli, radimo na popularizaciji naučno-istraživačkog rada te promociji rezultata istraživanja. Također, posebnu pažnju posvećujemo projektima inovacija i digitalizacije, kao i stvaranju ambijenta koji omogućava i potiče suradnju između privrede i istraživačke zajednice", rekla je ministrica, naglasivši da su programske aktivnosti Ministarstva usklađene sa Strategijom razvoja Federacije Bosne i Hercegovine 2021-2027 i EU strategijom Digitalno desetljeće Evrope.

Komentirajući program konferencije, ministrica Duraković je istaknula važnost različitih tema.

"Danas ćemo slušati o primjeni umjetne inteligencije u tehnici i tehnološkom razvoju, zatim u oblasti prava, sigurnosti i zdravstva, te u obrazovanju i javnom prostoru", izjavila je.

Posebno je naglasila važnost tehnološkog razvoja vođenog umjetnom inteligencijom koji ima potencijal transformirati naše gospodarstvo, unaprijediti proizvodne procese, povećati efikasnost i otvoriti nove mogućnosti za inovacije.

AI može igrati ključnu ulogu u unapređenju prava i sigurnosti, te poboljšanju zdravstvene skrbi. Također, uvođenje umjetne inteligencije u obrazovni sistem može personalizirati učenje, prilagoditi ga individualnim potrebama učenika te stvoriti dinamičnije i interaktivnije nastavne metode", rekla je ministrica Duraković, spomenuvši i poboljšanja u upravljanju javnim resursima i uslugama, čineći ih učinkovitijima i pristupačnijima.

Izlaganje je završila pozivom istraživačima, stručnjacima, studentima i svim zainteresiranima da se pridruže naporima za daljnji razvoj i primjenu umjetne inteligencije u Bosni i Hercegovini.

"Zajedničkim naporima možemo ostvariti značajan napredak u ovoj oblasti koja nudi ogromne mogućnosti za budući razvoj naše zemlje," poručila je ministrica Duraković.

Nakon izlaganja, sudionici će imati priliku sudjelovati u diskusijama te će se donijeti zaključci koji će usmjeriti daljnje aktivnosti i istraživanja u ovoj oblasti.

Galerija