Ministrica Duraković prisustvovala otvaranju izložbe "UNDERGROUND - Pod zemljom" u Sarajevu

Slika 7_Naslovna.jpg

Datum obavijesti: 23. 05. 2024

Federalna ministrica obrazovanja i nauke prof.dr. Jasna Duraković prisustvovala je u srijedu navečer, 22.05.2024. godine, u Sarajevu, svečanom otvaranju Izložbe "UNDERGROUND - Pod zemljom", koju je organizirao Arhiv Federacije BiH.

Obraćajući se prisutnima u Velikom parku kod Spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajevu, u ime Ministarstva i premijera Federacije BiH, Duraković je podsjetila da se ova značajna izložba održava u znak podrške usvajanju Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a, te kao podsjećanje cijelom svijetu na razmjere zločina počinjenih u Srebrenici. Kroz prikazivanje autentičnih materijala, fotografija i osobnih predmeta žrtava, izložba "UNDERGROUND - Pod zemljom" ima za cilj približiti javnosti događaje koji su prethodili genocidu te ukazati na njegove strašne posljedice.

"Ova izložba je naš podsjetnik i naša opomena. Moramo se sjećati prošlosti kako bismo gradili bolju budućnost, bez mržnje i nasilja. Sjećanje na žrtve Srebrenice mora ostati živo u našim srcima i mislima. Danas smo ovdje da pokažemo kako snaga sjećanja može nadjačati pokušaje negiranja istine. Kroz ovu izložbu, želimo educirati mlade generacije o važnosti poštovanja ljudskih prava i borbe protiv genocida i svih oblika diskriminacije", izjavila je ovom prilikom ministrica Duraković, zahvalivši se svima koji su svojim dolaskom i prisustvom podržali izložbu i na taj način odali počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Vaša prisutnost je znak podrške sjećanju na žrtve i osuda svih oblika nasilja i genocida“, naglasila je Duraković.

Inače, prošle godine je Arhiv Federacije BiH, uz podršku Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, također organizirao izložbu "Underground - Pod zemljom" u Sarajevu, a povodom 28. godišnjice genocida u Srebrenici. Ministarstvo je tada sufinanciralo izložbu s iznosom od 5.500,00 KM. Izložba je bila postavljena u prostorijama atomskog skloništa, a pored fotografija, uključivala je i originalne lične predmete žrtava, kao i autentične audio-video materijale koji su po prvi put predstavljeni javnosti.

Galerija