Ministrica Duraković u Kiseljaku: Podrška obrazovanju i lokalnim inicijativama

Datum obavijesti: 22. 05. 2024

Federalna ministrica obrazovanja i nauke prof. dr. Jasna Duraković posjetila je u srijedu, 22.05.2024. godine, Kiseljak, gdje je održala sastanak sa načelnikom Mladenom Mišurićem-Ramljakom, kojem je također prisustvovala predsjednica FBiH Lidija Bradara i predsjednik SDP Kiseljak Sead Sinanbašić. Tokom sastanka, ministrica Duraković je istaknula važnost unapređenja obrazovnog sistema i podrške lokalnim inicijativama koje doprinose kvaliteti obrazovanja.

Ovom prilikom ministrica Duraković je posjetila nekoliko odgojno-obrazovnih ustanova u Kiseljaku, uključujući Osnovnu školu Zabrđe gdje je posjetila sportsku salu u izgradnji, Srednju školu Ivana Gorana Kovačića, Srednju strukovnu školu Fojnica i Srednju mješovitu školu "Zijah Dizdarević" iz Fojnice, koja održava dislociranu nastavu u Kiseljaku. Ministrica je pohvalila rad ovih škola i njihov doprinos obrazovanju mladih generacija, naglašavajući potrebu za kontinuiranim ulaganjem u obrazovne ustanove i programe. Tokom posjete ovim školama ministrica Duraković i predsjednica Bradara su održale aktualni čas i razgovarale sa učenicima na temu „Kako vidim budućnost u Kiseljaku“.

"Ova posjeta potvrđuje našu opredijeljenost za stvaranjem boljih uslova za obrazovanje u svim dijelovima Bosne i Hercegovine. Nastavit ćemo raditi zajedno kako bismo osigurali da naša djeca imaju pristup najkvalitetnijem obrazovanju," izjavila je ministrica Duraković.

U pratnji načelnika Općine i predsjednice FBiH, ministrica Duraković je posjetila novu Gradsku knjižnicu te produženi boravak "Čarobni svijet". Obišla je i Izložbu o bosanskohercegovačkim srednjovjekovnim gradovima, naglasivši značaj kulturnog i historijskog nasljeđa u obrazovanju, te također tvrtku Grakop u kojoj je sa direktorom Senadom Sejdićem razgovarala o ulozi privrede u sistemu dualnog obrazovanja. Ministrica je razgovarala i sa učenicima koji u ovoj firmi obavljaju školsku praksu.

Naglašavajući potrebu za kontinuiranim ulaganjem u obrazovne ustanove i programe, Duraković je pozdravila napore lokalnih vlasti i školskih uprava u Kiseljaku, koji rade na poboljšanju obrazovnih usluga i uslova za učenike i nastavnike.

Na kraju službene posjete Općini Kiseljak obavljeni su i radno-konsultativni sastanci sa predstavnicima SDP-a Kiseljak, ali i sa predstavnicima NiP-a i Naše stranke u Kiseljaku.

Galerija