Ministrica Duraković najavila ključne investicije u obrazovanje i nauku: Više od 11,1 miliona KM za različite programe i projekte u ovim oblastima

Federalna ministrica obrazovanja i nauke prof.dr. Jasna Duraković najavila je u utorak, 21.05.2024. godine, na konferenciji za novinare, u Sarajevu, niz javnih poziva za projekte u oblasti obrazovanja i nauke za 2024. godinu.

Ovi pozivi predstavljaju značajan korak ka unapređenju našeg obrazovnog sistema i jačanju naučno-istraživačkog rada u Federaciji Bosne i Hercegovine“, istaknula je ministrica Duraković, podsjetivši da je Vlada FBiH, na prijedlog Ministarstva, nedavno donijela Odluku o usvajanju Programa utroška i kriterija raspodjele tekućih transfera u ukupnom iznosu od 11.135.000 KM, utvrđenih Budžetom Federacije BiH za 2024. godinu.

Duraković je istaknula da je cilj u oblasti obrazovanja osigurati inkluzivno i kvalitetno obrazovanje za sve, s posebnim naglaskom na obuku i usavršavanje nastavnog kadra, promociju zdravih stilova života, te podršku najboljim učenicima.

Posebnu pažnju posvećujemo uklanjanju predrasuda, prevenciji nasilja i unapređenju medijske pismenosti, dok kroz projekte u oblasti nauke, želimo potaknuti naučno-istraživačku djelatnost, usavršavanje istraživača i organizaciju naučnih skupova, čime ćemo doprinijeti razvoju nauke i tehnologije u našoj zemlji“, navela je federalna ministrica obrazovanja i nauke.

Savjetnik ministrica za visoko obrazovanje, nauku i tehnologije prof.dr. Seid Masnica dodao je i da će značajna finansijska sredstva biti izdvojena za unapređenje studentskog standarda te implementaciju Bolonjskog procesa, odnosno ukupno blizu 1,5 miliona KM za oblast visokog obrazovanja.

"Ova ulaganja su od ključne važnosti za osiguranje kvalitetnog obrazovanja i standarda života naših studenata. Naš cilj je stvoriti uvjete u kojima će naši mladi moći razvijati svoje potencijale i pripremiti se za izazove budućnosti", ustvrdio je Masnica, posebno napomenuvši da će Ministarstvo i ove godine podržati najbolje studente i studente sa invaliditetom te školovanje Roma.

Govoreći o javnim pozivima i podrškama u oblasti obrazovanja, za što je osigurano 2,6 miliona KM, pomoćnica ministrice za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Nadija Bandić pozvala je sve zainteresirane da svojim idejama doprinesu poboljšanju obrazovnog sistema u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Prema njezinim riječima, javni poziv za podršku projektima u obrazovanju bit će uskoro objavljen i otvoren tri sedmice. Ovaj poziv obuhvaća programe usmjerene na poboljšanje inkluzivnosti, obuku i usavršavanje odraslih, s posebnim naglaskom na žene, stručno usavršavanje nastavnika stranih jezika, promociju zdravih stilova života, aktivnosti u bosanskohercegovačkoj dijaspori, uklanjanje predrasuda prema LGBTQ+ populaciji, prevenciju nasilja i unapređenje medijske pismenosti.

Bandić je također istaknula kontinuiranu podršku Ministarstva takmičenjima u obrazovanju i uvezivanju radnog staža za prosvjetne radnike iz eksteritorijalnih škola. Na jesen je planiran dodatni javni poziv za podršku najboljim učenicima, te za projekte razvijanja funkcionalnih znanja djece i aktivnosti usmjerene na prevenciju nasilja.

Sredstva za nauku i tehnologije su raspoređena kroz sedam transfera i šest javnih poziva, u ukupnom iznosu od  7.050.000,00 KM, a namijenjena su, između ostalog, jačanju naučno-istraživačkih kapaciteta te za podršku inovacijama u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Tako će za projekte od značaja za FBiH biti izdvojeno 1,8 miliona KM, naučno-istraživačke i istraživačko-razvojne projekte 1,5 miliona, naučne manifestacije i skupove 775 hiljada, institucije nauke i kulture od značaja za BiH 900 hiljada te za bilateralnu naučnu i tehnološku saradnja 104 hiljade i federalne nagrade za nauku 100 hiljada KM.

Ovi pozivi su prilika za unapređenje naučne djelatnosti u Federaciji BiH kroz podršku inovacijama, istraživanjima i međunarodnoj saradnji. Također, kroz ove projekte podržavamo nova otkrića, inovativne ideje i tehnološke inovacije, omogućujući našim naučnicima i istraživačima da ostvare svoj puni potencijal“, navela je Vahida Krekić, stručna savjetnica u Sektoru za nauku i tehnologije.

Federalna ministrica obrazovanja i nauke prof.dr. Jasna Duraković na kraju je ponovo pozvala sve zainteresirane da se prijave na ove javne pozive i svojim projektima doprinesu razvoju obrazovanja i nauke u Federaciji BiH.

Zajedno možemo stvoriti bolje uvjete za učenje, istraživanje i inovacije, što će doprinijeti općem napretku našeg društva. Ministarstvo će i dalje nastaviti raditi na poboljšanju uvjeta u obrazovanju i podržavati mlade ljude u njihovom obrazovnom i profesionalnom razvoju“, ustvrdila je ministrica Duraković.

Galerija