U Mostaru održan naučno-stručni panel i predstavljanje knjige

IMG-e230e0c4e0c164b6a437e3479c992a7f-V.jpg

U zgradi Vlade FBiH u Mostaru održan je naučno-stručni panel i predstavljanje knjige „POTROŠAČKI ETNOCENTRIZAM U TEORIJI I PRAKSI POTICANJA KUPOVINE DOMAĆIH PROIZVODA“, čiji je izdavač Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke. Na panelu je u ime federalne ministrice obrazovanja i nauke prisutne pozdravio i ukazao na značaj podrške naučnoj zajednici i izdavanju naučne literature prof. dr. Seid Masnica, savjetnik ministrice za visoko obrazovanje, nauku i tehnologije. O značaju ove knjige govori i činjenica da su preporuku i podršku i izdavanje dali rektori Univerziteta u Sarajevu i Sveučilišta u Mostaru.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je prepoznalo ulogu i značaj izdavačke i bibliotečke djelatnosti u realizaciji reformskih ciljeva u oblasti nauke i visokog obrazovanja, te društvenog progresa u cjelini. Kontinuirano se realizuju programi podrške otkupa i štampanja naučnih knjiga, časopisa, zbornika radova, monografija i druge naučne literature. O vrijednosti ove naučne publikacije govorili su prof. dr. Arnela Bevanda, prof. dr. Marko Šantić, podpredsjednik Privredne komore Federacije BiH, Darko Basić, šef Odsjeka za zaštitu potrošača, a nešto više o samoj publikaciji, motivima zbog kojih su se odlučile na pisanje te procesu nastanka knjige govirile su i same autorice prof. dr. Marija Čutura i prof. dr. Maja Arslanagić Kalajdžić, 

Iz današnjih izlaganja i diskusije moglo se više čuti o potrošačkom etnocentrizmu, sklonosti potrošača da preferiraju domaće u odnosu na uvozne proizvode, a samim tim i mogućnosti poticanja lojalnosti potrošača domaćim proizvodima.

Galerija