Svjetski dan svjesnosti o autizmu, 2. aprila/travnja

434162722_286836391126926_8928813563912149489_n_Naslovna_Autizam.jpg

Datum obavijesti: 02. 04. 2024

Svake godine, 2. aprila/travnja obilježava se Svjetski dan svjesnosti o autizmu, što je prilika da se podigne svijest o osobama s poremećajem iz autističnog spektra (PAS) te da se naglasi važnost inkluzivnog pristupa u društvu. Ovaj dan je već 17. godinu za redom rezerviran za promicanje razumijevanja, podrške i poštovanja prema osobama s autizmom, uz istovremeno naglašavanje njihovih prava.

Autizam nije bolest, već složen razvojni poremećaj koji traje cijeli život. Spektar autizma obuhvaća različite dijagnoze, a svaka osoba u tom spektru ima svoje jedinstvene simptome i potrebe. Stoga je ključno pružiti podršku osobama s autizmom tokom njihovog života, počevši od primjerenih obrazovnih pristupa, podrške obiteljima do osiguranja odgovarajućih usluga i pomoći u zajednici.

Plava boja postala je simbol podrške osobama s autizmom, dok su dijelovi puzzle (slagalice) postali još jedan prepoznatljiv simbol. Kroz zajedničke napore, možemo poboljšati kvalitetu života osoba s autizmom, pružajući im podršku, razumijevanje i prilike za aktivno sudjelovanje u društvu. To uključuje pružanje podrške, razumijevanje i prihvaćanje njihovih jedinstvenih potreba i sposobnosti. Inkluzivno obrazovanje, poticanje pozitivnog stava u društvu te osiguravanje pristupa odgovarajućim uslugama i podršci u zajednici mogu biti od ključne važnosti.

Dakle, iako život osoba s autizmom može biti izazovan, zajedničkim naporima svih nas možemo stvoriti okruženje u kojem se osjećaju prihvaćeno, podržano i uvaženo. U konačnici, naša podrška može imati značajan utjecaj na kvalitetu njihovog života i omogućiti im da ostvare svoje puno potencijale.