Ministrica Duraković obratila se sudionicima Panel diskusije o socijalnom radu u obrazovanju

Slika 1 (1)_Naslovna_Soc.jpg

Datum obavijesti: 26. 03. 2024

Federalna ministrica obrazovanja i nauke prof.dr. Jasna Duraković obratila se u utorak, 26.03.2024. godine, sudionicima i gostima Panel diskusije o temi: “Socijalni rad u obrazovanju – sadašnje stanje i razvojne perspektive“, koji je održan na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.  

Ovom prilikom istaknula je da je socijalni rad, kao ključni element ljudskog razvoja, odigrao nezamjenjivu ulogu u oblikovanju naših obrazovnih sistema. 

Usmjeren na razvoj, socijalni rad promiče filozofiju koja stavlja ljude u fokus, teži produktivnosti i preventivi u suočavanju sa mnogobrojnim izazovima, posebno u kontekstu obrazovanja. Socijalni radnici školama donose jedinstvene vještine i znanja, pružajući podršku mentalnom zdravlju, akademskom uspjehu, pozitivnom ponašanju te saradnji na svim nivoima“, istaknula je ministrica Duraković, posebno naglašavajući njihovu ključnu ulogu u školama, u stvaranju sigurnog i poticajnog okruženja za učenje, razvoj kompetencija i vještina, te samopoštovanja i samopouzdanja. 

Na skupu, koji je organiziran s ciljem promocije i zagovaranja socijalnog rada u obrazovanju, prisustvovali su predstavnici resornih ministarstava na kantonalnom i entitetskom nivou, direktori i stručno osoblje u osnovnim i srednjim školama, djelatnici Instituta za preduniverzitetsko obrazovanje KS, kao i socijalni radnici u školama i ustanovama socijalne zaštite u KS.

Galerija