Mostar; Obilježavanje Dana nauke/znanosti u FBiH

12. 12. 2023 u 12:00

Na sam Dan nauke/znanosti u FBiH, u utorak, 12.12.2023. godine, u Mostaru, u Zgradi Vlade Federacije BiH (Kongresna dvorana), s početkom u 12:00 sati, bit će održana ceremonija dodjele priznanja „Prijatelj nauke/znanosti“ te priznanja za studente koji su najviše koristili usluge univerzitetskih bibiloteka u 2023. godini. 

Priznanja “Prijatelj nauke/znanosti” dodjeljuju se za značajne uspjehe i evidentan doprinos organizaciji i razvoju  naučno-istraživačke i istraživačko-razvojne djelatnosti, te širenje spoznaja o značaju nauke i primjene rezultata naučno-istraživačkog i istraživačko-razvojnog rada u svim oblastima društvenog i privrednog života  u Federaciji BiH i Bosni i Hercegovini u cjelini.  

Istoga dana (utorak, 12.12.2023. godine), u 13:00 sati, delegacija Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, predvođena ministricom prof. dr. Jasnom Duraković, u Parku nobelovaca u Mostaru, položit će cvijeće kod biste nobelovca Vladimira Preloga, kao svečani čin iskazivanja pijeteta prema ovom velikom istraživaču i neumornom borcu za afirmaciju i dignitet nauke. 

Inače, Dan nauke/znanosti u Federaciji BiH prvi put je obilježen 2019. godine, na inicijativu Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, koju je prihvatila Vlada FBiH, te se od tada obilježava svakog 12. decembra/prosinca, s ciljem populariziranja nauke i naučno-istraživačkog rada u javnosti. 

NAPOMENA ZA MEDIJE: Izjave za medije planirane su za 11:45 sati (Kongresna dvorana).