Središnja svečanost obilježavanja Dana nauke/znanosti u FBiH Mostar, 12.12.2022. godine; 11:30 sati

12. 12. 2022 u 11:30

Obavještavamo vas da se u ponedjeljak, 12.12.2022. godine, obilježava Dan nauke/znanosti u Federaciji Bosne i Hercegovine. 

Nakon niza događaja i aktivnosti koje su upriličene u proteklom razdoblju, središnja svečanost obilježavanja Dana nauke u FBiH bit će održana toga dana (12.12.2022. godine) u Mostaru, u Hotelu Mostar, s početkom u 11:30 sati, kada će biti proglašeni laureati federalnih nagrada za nauku za 2022. godinu. 

Na svečanoj sjednici Savjeta za nauku ovo najviše priznanje za izuzetno značajna naučna dostignuća u FBiH primit će šest naših naučnika, i to u četiri kategorije: Nagrada za životno djelo, Godišnja nagrada za mlade istraživače, Godišnja nagrada za popularizaciju i promociju nauke te Godišnja nagrada za nauku, u sklopu koje će ove godine biti dodijeljene tri nagrade, za tri naučne oblasti – Tehničke nauke, Biomedicina i zdravstvo i Prirodne nauke. 

Potom će, u 13:00 sati, u mostarskom Parku nobelovaca, biti položeno cvijeće kod biste Vladimira Preloga. 

Ovogodišnji Dan nauke obilježit će i projekt „Ja istražujem“, u saradnji sa Asocijacijom srednjoškolaca, a u sklopu kojeg će 100 srednjoškolaca iz cijele Federacije BiH jedan radni dan provesti u nekoj od visokoškolskih i naučno-istraživačkih ustanova na svom području.

Također, Ministarstvo je i ove godine, putem nadležnih kantonalnih ministarstava obrazovanja, preporučilo svim osnovnim i srednjim školama te visokoškolskim ustanovama u Federaciji BiH da dio nastave posvete bh. nobelovcu Vladimiru Prelogu, s obzirom da se ovaj praznik nauke obilježava upravo u znak sjećanja na dan kada je 1975. godine Vladimiru Prelogu uručena Nobelova nagrada za hemiju, te u znak pijeteta prema ovom eminentnom bh.naučniku. 

Inače, Dan nauke/znanosti u Federaciji BiH prvi put je obilježen 2019. godine, na inicijativu Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti, koju je prihvatila Vlada FBiH, te se od tada obilježava svakog 12. decembra/prosinca, s ciljem populariziranja nauke i naučno-istraživačkog rada u javnosti, a posebno među učenicima i studentima. 

Pozivamo Vas da medijski pratite obilježavanje Dana nauke/znanosti u FBiH.