Obilježavanje Dana nauke/znanosti u FBiH Mostar – Park nobelovaca, 10.12.2021. godine, 11:30 sati

10. 12. 2021 u 11:30

U povodu Dana nauke/znanosti u Federaciji BiH, u petak, 10.12.2021. godine, kod spomenika Vladimiru Prelogu, u mostarskom Parku nobelovaca, u 11:30 sati, bit će položeno cvijeće, u organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti.

Dan nauke/znanosti u FBiH obilježava se 12.decembra/prosinca, u znak sjećanja na dan kada je 1975. godine Vladimiru Prelogu uručena Nobelova nagrada za hemiju, te u znak pijeteta prema ovom eminentnom bosanskohercegovačkom naučniku. Također, ovaj dan se obilježava i s ciljem populariziranja nauke i naučno-istraživačkog rada u javnosti, a posebno među učenicima i studentima.

Inače, Ministarstvo je i ove godine u povodu ovog značajnog datuma organiziralo niz prigodnih sadržaja (razgovori, radionice, okrugli stolovi, naučno-popularni programi...), a uputilo je i poziv svim muzejima, arhivima i institutima na području FBiH da u petak, 10.12.2021. godine, u skladu sa objektivnim mogućnostima i aktuelnom epidemiološkom situacijom, za studente i srednjoškolce organiziraju Dan otvorenih vrata, uz prezentaciju svojih izložbenih, istraživačkih i izdavačkih kapaciteta i projekata. Ovo bi, pored popularizacije naučno-istraživačkog rada i aktivnosti institucije, omogućilo da se Dan nauke/znanosti zajednički obilježi na području cijele Federacije Bosne i Hercegovine.

Također, Ministarstvo je i ove godine, putem nadležnih kantonalnih ministarstava obrazovanja, preporučilo svim osnovnim i srednjim školama te visokoškolskim ustanovama u FBiH da dio nastave posvete bh. nobelovcu Vladimiru Prelogu te, uopće, značaju nauke.

            Pozivamo vas da medijske pratite ovaj događaj.