Dan akademske knjige Sarajevo, 24.11.2021. godine, 11:00 sati

24. 11. 2021 u 11:00

Obavještavamo vas da će u srijedu, 24.11.2021. godine, u prostorijama Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, u Sarajevu (Ulica Zmaja od Bosne br. 8, Kampus UNSA), s početkom u 11:00 sati, biti obilježen Dan akademske knjige, u organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti i NUB-a BiH.

Programom su predviđeni sljedeći sadržaji:

  • Dodjela recentnih naučnih izdanja javnim univerzitetskim bibliotekama u FBiH;
  • Proglašenje nagrađenih studenata, koji su u 2021. godini najviše koristili bibliotečki fond i ostale usluge javnih univerzitetskih biblioteka u FBiH;
  • Okrugli sto „Produkcija akademske knjige u BiH u 2021. godini“, uz sudjelovanje predstavnika univerzitetskih biblioteka, naučnih ustanova i društava te predstavnika profesionalnih izdavača i suorganizatora.

Ovaj događaj dio je cjelokupnog obilježavanja Dana nauke/znanosti u Federaciji BiH (12. decembar/prosinac), u sklopu kojeg su već u prošlom mjesecu realizirani različiti naučno-popularni sadržaji, s ciljem populariziranja nauke i naučno-istraživačkog rada u javnosti, a posebno među učenicima i studentima.

U povodu ovog značajnog datuma predviđeni su i drugi programi, između ostalog, početkom idućega mjeseca i Svečana sjednica Savjeta za nauku na kojoj će biti predstavljena četiri laureata federalnih nagrada za nauku u 2021. godini, koje se dodjeljuju kao najviše priznanje za izuzetno značajna naučna dostignuća u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Pozivamo Vas da medijski pratite obilježavanje Dana akademske knjige.